Gotland byter folk
Sista svenska bastionen? Visby har länge ansetts vara en svensk idyll som varit relativt förskonad från mångkultur.

Mångkulturen kommer till Gotland – hundratals asylsökare till ön

Publicerad 6 februari 2015 kl 16.29

Inrikes. Har du planerat åka till Gotland för att njuta av medeltidsstaden Visby och svensk sommar i mångkulturfri miljö? Passa på i sommar, för efter sommaren säger sig Migrationsverket ha "stora planer" för att omdana svenskidyllen Gotland till en mer mångkulturell ö, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

I tisdagskväll samlades ett hundratal personer i Visby för att dra upp riktlinjerna för öns framtida demografiska sammansättning. Regionpolitiker samt representanter från frivilligorganisationer och föreningar uppges ha varit på plats för att komma med förslag på hur planen ska iscensättas.

Hittills har Migrationsverket inte haft någon större verksamhet på ön på grund av öns lilla befolkning och kravet om att asylsökare ska kunna ta sig till och från en mottagningsenhet på en dag. Men det ska det bli ändring på nu.

Efter sommaren ska i ett första skede tre nya asylboenden öppnas på ön med plats för 250 asylsökare – i första hand araber från Syrien. Målsättningen är att få araberna att bo kvar på ön efter att de fått sina uppehållstillstånd enligt den garanti om uppehållstillstånd som utlovas alla invandrare som påstår sig komma från Syrien.

– Vi vill att de som ska bo i våra boenden sedan ska få ett erbjudande om att bosätta sig på Gotland, säger Per Sörensen på Migrationsverket.

Initiativet till att göra Gotland mer mångkulturellt väcktes under politikerveckan i Almedalen i somras efter att flera antirasistiska politiker och opinionsbildare uttryckt fientlighet mot svenskar och sagt att de tycker att andelen svenskar på ön är för hög.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus