Syriska asylsökare på Centralstationen i Stockholm.

Ny mätning: "Tre av fyra svenskar positiva till invandring"

Publicerad 16 april 2018 kl 19.32

Utrikes. Den senaste Eurobarometern visar på en stor skillnad i hur olika europeiska nationer ser på invandringen. Mätningen hävdar att svenskarna är det folk som är mest positiva till invandring i hela EU, skriver Europaportalen. Samtidigt är svenskarna mest negativa till hur "integrationen" fungerat.

Gilla artikeln på Facebook

Trots ökad brottslighet och enorma kostnader är svenskarna fortfarande positiva till invandringen. Det menar i varje fall opinionsmätningen Eurobarometern.

Svenskarna är, åtminstone om man får tro vad de själva påstår när de tillfrågas, i särklass de som är mest positiva till utomeuropeisk invandring.

På frågan hur svenskarna ser på invandringens påverkan på samhället säger sig 40 procent av de tillfrågade ha en "mycket positiv syn" och 36 procent en "ganska positiv syn".

Bara en procent har en mycket negativ syn, och 7 procent en ganska negativ syn, enligt mätningen.

Detta kan jämföras med till exempel Ungern, där siffrorna nästan är de omvända. Där har bara 4 procent en mycket positiv syn på invandringens effekter, och 13 procent en ganska positiv syn.

Hela 60 procent av ungrarna har dock en mycket eller ganska negativ syn på invandringen.

Även på frågan om utomeuropeisk invandring mer är ett problem eller en möjlighet uppges svenskarna vara de mest positiva. 45 procent tycker det är mer av en möjlighet, vilket är högst i hela EU. 32 procent tycker det är lika mycket ett problem som en möjlighet.

I Ungern tycker 63 procent av de tillfrågade att invandringen är mer av ett problem. Bara nio procent ser det mer som en möjlighet för landet.

Enligt Europaportalen anser svenskarna att invandrare är bra för Sverige eftersom de tar sådana jobb som ingen annan vill ha, att de berikar kulturlivet samt att de stärker ekonomin och innovationen.

Europabarometern hävdar också att det finns ett samband mellan hur många invandrare landet har och hur synen på invandringen är. Ju fler invandrare, ju positivare är synen, menar mätningen.

Samtidigt anser dock svenskarna att brottsligheten ökar med invandring, vilket är en uppfattning som delas i de flesta EU-länder. Dock anser nästan tre av fyra svenskar (73 procent) att integrationen i Sverige har varit misslyckad. Detta är också mest i hela EU.

Enligt Europaportalen ser mätningen Sverige som ett "specialfall", eftersom befolkningen säger sig vara mest positiv till invandringen, samtidigt som den säger sig vara mest negativ till integrationen.

Även i länder som Grekland, Italien och Tjeckien är folk mycket negativa till invandring.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dansk ägarfamilj straffar Klippan för SD-succén: Flyttar planerad anläggning från kommunen

Politiskt korrekt golvjätte "gör en Brandos".. Flyttar forskning och utveckling från kommunen för att hämnas på invånarna efter valresultatet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Svenska forskare ska testa "PK-robotar" på äldreboenden. Nya "kulturkompetenta" robotarna skyr "stereotyper".0 Plus

Osjälviska tjänar mer och får fler barn. Själviska personer lyckas inte bättre ekonomisk, enligt ny studie.0 

Kultur

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0 

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0