Syriska asylsökare på Centralstationen i Stockholm.

Ny mätning: "Tre av fyra svenskar positiva till invandring"

Publicerad 16 april 2018 kl 19.32

Utrikes. Den senaste Eurobarometern visar på en stor skillnad i hur olika europeiska nationer ser på invandringen. Mätningen hävdar att svenskarna är det folk som är mest positiva till invandring i hela EU, skriver Europaportalen. Samtidigt är svenskarna mest negativa till hur "integrationen" fungerat.

Gilla artikeln på Facebook

Trots ökad brottslighet och enorma kostnader är svenskarna fortfarande positiva till invandringen. Det menar i varje fall opinionsmätningen Eurobarometern.

Svenskarna är, åtminstone om man får tro vad de själva påstår när de tillfrågas, i särklass de som är mest positiva till utomeuropeisk invandring.

På frågan hur svenskarna ser på invandringens påverkan på samhället säger sig 40 procent av de tillfrågade ha en "mycket positiv syn" och 36 procent en "ganska positiv syn".

Bara en procent har en mycket negativ syn, och 7 procent en ganska negativ syn, enligt mätningen.

Detta kan jämföras med till exempel Ungern, där siffrorna nästan är de omvända. Där har bara 4 procent en mycket positiv syn på invandringens effekter, och 13 procent en ganska positiv syn.

Hela 60 procent av ungrarna har dock en mycket eller ganska negativ syn på invandringen.

Även på frågan om utomeuropeisk invandring mer är ett problem eller en möjlighet uppges svenskarna vara de mest positiva. 45 procent tycker det är mer av en möjlighet, vilket är högst i hela EU. 32 procent tycker det är lika mycket ett problem som en möjlighet.

I Ungern tycker 63 procent av de tillfrågade att invandringen är mer av ett problem. Bara nio procent ser det mer som en möjlighet för landet.

Enligt Europaportalen anser svenskarna att invandrare är bra för Sverige eftersom de tar sådana jobb som ingen annan vill ha, att de berikar kulturlivet samt att de stärker ekonomin och innovationen.

Europabarometern hävdar också att det finns ett samband mellan hur många invandrare landet har och hur synen på invandringen är. Ju fler invandrare, ju positivare är synen, menar mätningen.

Samtidigt anser dock svenskarna att brottsligheten ökar med invandring, vilket är en uppfattning som delas i de flesta EU-länder. Dock anser nästan tre av fyra svenskar (73 procent) att integrationen i Sverige har varit misslyckad. Detta är också mest i hela EU.

Enligt Europaportalen ser mätningen Sverige som ett "specialfall", eftersom befolkningen säger sig vara mest positiv till invandringen, samtidigt som den säger sig vara mest negativ till integrationen.

Även i länder som Grekland, Italien och Tjeckien är folk mycket negativa till invandring.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus