Nya feministiska utrikespolitiken: Kvinnor ska skriva artiklar om kvinnor på Wikipedia

Publicerad 14 februari 2018 kl 18.41

Inrikes. Som en del av sin feministiska utrikespolitik kommer regeringen att anordna skrivstugor i en lång rad länder som ska lära kvinnor att skriva om andra kvinnor på Wikipedia.

Gilla artikeln på Facebook

Den rödgröna regeringen beklagar att 90 procent av innehållet på Wikipedia är skapat av män, och att det finns mer än fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor.

För att hjälpa till att råda bot på problemet har UD tillsammans med stiftelsen Wikimedia därför tagit initiativ till eventet #WikiGap.

Den 8 mars – på internationella kvinnodagen – anordnas parallella evenemang i nära 50 länder, ”från Sverige till Indonesien, Egypten och Colombia”, tillsammans med lokala aktörer och samarbetspartners. - Satsningen genomförs under en dag och går ut på att de inbjudna deltagarna ska skriva och redigerar artiklar på Wikipedia med information om kvinnor.

– Sverige är det första landet i världen som bedriver en feministisk utrikespolitik. Det gör vi utifrån en moralisk övertygelse grundad i rättvisa och mänskliga rättigheter men också för att jämställdhet är en grundläggande förutsättning för fred, säkerhet och hållbar utveckling, säger Margot Wallström i ett pressmeddelande. 

I Stockholm sker samarbetet med Wikimedia Sverige och KTH. Temat är kvinnor inom teknik och vetenskap.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Vetenskap

Stenålderssvenskar satte huvuden på pålar. Motala-skallar analyserade av forskare.0 

Män och kvinnors hjärnor mer olika än väntat. Utvecklingen tydlig redan vid en månads ålder.0 

Kultur