Nya sexlagen

Nya sexlagen i kraft

Publicerad 1 juli 2018 kl 16.42

Inrikes. Idag började riksdagens nya sexlag att gälla. Det innebär att du som man riskerar att dömas för "oaktsam våldtäkt" om du inte inhämtat "uttryckligt" samtycke från kvinnan du har sex med. Samtycke måste även inhämtas inför varje "nytt moment" av sexakten.

Gilla artikeln på Facebook

Trots mycket hård kritik från bland annat Lagrådet och Advokat­sam­fundet valde en helt enig riksdag att rösta igenom den nya lagen i slutet av maj.

Beslutet hade föregåtts av en statligt finansierad feministkampanj som hette "Fatta" och som under flera år propagerat för en samtyckeslag.

Enligt den nya lagen, som träder i kraft idag den 1 juli, blir huvudregeln att även frivilligt sex räknas som våldtäkt.

Män som deltar i samlag eller låter samlaget "övergå i ett nytt moment" utan att inhämta ett uttryckligt samtycke från kvinnan kommer nu att dömas för våldtäkt till upp till fyra års fängelse.

De två nya brott som införs kallas "oaktsam våldtäkt" och "oaktsamt sexuellt övergrepp".

För den som vill slippa att dömas för våldtäkt efter frivilligt samlag finns en ny app som heter Libra. Med appen kan kvinnans samtycke till sex registreras innan samlaget med hjälp av bank-id. Eftersom lagen kräver att samtycke inhämtas "inför varje nytt moment" under sexakten finns det dock en risk att mannen kan dömas för oaktsam våldtäkt ändå.

Den nya lagen stärker även minimistraffet något för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn, från fyra år till fem års fängelse.


Nyheter från förstasidan

Malmöpolisens senaste "knep" för att stoppa brott – högtalare på offentliga platser

Polisen ska i realtid säga till brottslingarna att sluta begå dumheter. "Polisen kan inte vara på alla platser samtidigt men högtalarna möjliggör för oss att vara närvarande på fler platser."0 

Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare ska klona urtida häst . Blod från fölet påträffades efter över 40.000 år.0 Plus

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0