Mordet på Khashoggi

Paul: Saudiarabien världens största statliga sponsor av radikal islam

Publicerad 16 oktober 2018 kl 11.20

Utrikes. Rand Paul reagerar starkt på försvinnandet av journalisten Jamal Khashoggi, som bland annat skrev artiklar för amerikanska tidningar. Den republikanske politikern har nu lagt fram ett nytt lagförslag om att stoppa vapenförsäljning till Saudiarabien, säger han i en intervju med CRTV.

Gilla artikeln på Facebook

Det är troligt, om än inte bekräftat, att journalisten Jamal Khashoggi dödats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet, där han gick in och sedan försvann den 2 oktober.

Det anser den republikanske senatorn Rand Paul, som nu vill stoppa all vapenförsäljning till den wahhabitiska diktaturen.

– Jag förstår inte hur vi kan sälja vapen till ett land som Saudiarabien. Det är den största statliga sponsorn av radikal islam i hela världen. Ändå säljer vi vapen till dem. Jag vill stoppa det, säger han till CRTV.

Detta kan jämföras med att Donald Trump och Israel länge hävdat att Iran är den största statliga sponsorn av terrorism.

Paul har sedan tidigare varit kritisk till att USA säljer vapen till Saudiarabien. Bland det första som Donald Trump gjorde som president var dock att sälja vapen för 350 miljarder dollar till landet.

– Jag stödjer presidenten i mycket, men inte i detta, säger Rand Paul.

Paul är rädd för att Saudiarabiens krig i Jemen, där oräkneliga civila dödats i brutala flygräder, kan leda till ett sådant kaos att al-Qaida reser sig som en dominerande aktör i området.

USA, som idag backar Saudiarabiens anfall mot Jemen, borde inte ha något med konflikten att göra, menar Paul.

– Jag vet inte vilka som är de goda här. Det kan bli som i Libyen. Vi sa att Khadaffi var ond, vi störtade honom och sedan uppstod kaos. Och var är det idag enklast att hitta jihadister och terrorister? Jo, i Libyen. Dessa grupper förökar sig i kaos. Och när folk i Jemen plockar upp resterna av en bomb som dödat och skadat hundratals människor, står det "Made in America" på den, påpekar Rand Paul.

I en annan intervju med Bloomberg menar Paul att det möjliga mordet på Jamal Khashoggi kan leda till att den amerikanska senaten faktiskt röstar igenom en lag som åtminstone tillfälligt stoppar all vapenförsäljning till Saudiarabien.


Nyheter från förstasidan

Löfven: Jag ska lösa Sveriges problem

Löfven och Sjöstedt var överens om att stänga ute SD. "Sverigedemokraterna står för något helt annat än vad Sverige är."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus