Peter Hultqvist: Inget behov av en EU-armé

Publicerad 15 februari 2019 kl 13.07

Inrikes. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog under torsdagen på Natos försvarsministermöte i Bryssel. Efteråt förnekade han behovet av en EU-armé.

Gilla artikeln på Facebook

Peter Hultqvist var tillsammans med Finlands försvarsminister Jussi Niinistö och EU-representanten Federica Mogherini inbjudna till Nato-ländernas mötessession om EU:s försvarsinitiativ och EU-Nato-samarbete igår, skriver regeringen på sin hemsida.

Hultqvist genomförde även bland annat enskilda möten med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och ordföranden för Natos militärkommitté Sir Stuart Peach.

Där diskuterades sådant som Sveriges partnerskap med Nato, samarbete i insatser och säkerhetssituationen i Sveriges närområde.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron har tidigare sagt att de vill ha en gemensam EU-armé. Det är dock inget som den svenske ministern vill se.

– Det fördjupade partnerskapet med Nato och den transatlantiska länken är viktiga för svensk försvars- och säkerhetspolitik. Sverige stödjer ett närmare samarbete mellan EU och NATO, men jag ser inga behov av en EU-armé eller ett mer utvecklat militärt EU-högkvarter, förklarar Peter Hultqvist.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus