Fotbolls-VM i Ryssland
Frankrikes landslag i fotbolls-VM.

PK-konflikten: Var det Frankrike eller Afrika som vann?

Publicerad 22 juli 2018 kl 18.07

Media. En strid rasar just nu inom vänstern. Det handlar om huruvida det är bra eller dåligt att lyfta fram att Frankrikes landslag i fotbolls-VM bestod av mestadels afrikaner.

Gilla artikeln på Facebook

En av dem som hävdar att det är en dålig idé att lyfta fram de afrikanska spelarnas härkomst är Expressens krönikör Federico Moreno.

"Att Sverige ställde upp i VM med ett lag som påminde om ett gäng klonade Kalles Kaviar-pojkar väckte viss kritik. De flesta svenskar inser att Sverige inte ser ut så", konstaterar Moreno i en krönika.

Han skriver att han kan förstå att många "antirasister reagerade" på att det svenska laget var så svenskt, eftersom "ett homogent landslag påminner om exkludering".

"Många kämpar dagligen för att mångfalden ska accepteras som något naturligt svenskt. För att medborgare som har mörkt hår och utländska efternamn ska bemötas som svenskar - inte invandrare, juggar, afrikaner."

Federico Moreno riktar dock en känga mot "antirasister" som lyfter fram att det inte var Frankrike som vann fotbolls-VM, eftersom deras spelare var afrikaner. Det är "att falla in i rasismens fälla", varnar han.

"'Afrika' vann förstås inte fotbolls-VM. Spelarna fick inte sina kunskaper via generna. Det var inte 'Afrika' som gav landslagsspelarna deras fotbollsutbildning", skriver han men medger att det ändå är är "värt att fira mångfaldens framgångar".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0