Våldtäktsvågen i Malmö
Arkivbild. Poliser i Malmö.

Polisen försvarar signalement på våldtäktsman

Publicerad 17 december 2016 kl 20.50
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Polisen i Malmö försvarar sig från kritik mot att man gått ut med signalement på en våldtäktsman som härjar i staden. Det skriver lokaltidningen.se som driver ett antal lokala gratistidningar i södra Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

"Gärningsmannen beskrivs som en man, 19-26 år gammal, 165-170 cm lång, stora öron, hängande ögonlock, stor näsa, skäggstubb, ljusbrun hy, mörkt krulligt hår som var kortklippt, smärt kroppsbyggnad, klädsel vid tillfället ska ha varit shorts, T-shirt, vita skor möjligen av fabrikat Nike, mannen talade inte svenska."

Så lyder det signalement som polisen gått ut med på den man som överföll och våldtog en 14-årig flicka vid Husie IP den 22 juli i år.

14-årig flicka överfölls och våldtogs mitt på dagen i Malmö

Det tog över fyra månader innan polisen valde att den 5 december gå ut med signalementet. Men när man väl gjorde det lät kritiken inte vänta på sig.

– Det här med att att han ska ha “stor näsa”, “mörkt krulligt hår” och “inte tala svenska”, är en oerhörd stereotyp bild. Risken är att det kommer ge obehagliga spänningar i samhället, sade kriminologen Jerzy Sarnecki till Sydsvenskan.

Tidningen vägrade till en början att överhuvud taget publicera det politiskt känsliga signalementet i tidningen. Först efter massiv läsarkritik backade tidningen och publicerade det tio dagar senare.

Kritikstormen har fortsatt från i synnerhet vänster­håll där många förordar att polisen håller tyst om signalement. Men polisens presstalesman Ewa-Gun Westford försvarar beslutet att offentliggöra signalementet.

– Vi har respekt för att folk tycker olika, men vårt högsta mål är att lösa ett brott och i detta fall är vi säkra på att signalementsuppgifterna stämmer, säger hon.

– Den kritik som har riktats mot oss är med anledning av att det handlar om en mörkhyad man med svart hår, som inte talar svenska. Men det är det signalementet vi fått fram.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Lägenhet i Malmö såldes för rekordpris

Priserna fortsätter att öka i Malmö.. Bostad såldes för första gången för över 86.000 kronor per kvadrat.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Mesigheten är svenskens största problem.0 

Mer från Inrikes

Polisens varning: Svenskar som firar påsk riskerar inbrott

Kriminella kartlägger dig på sociala medier.. "Det kanske inte behöver framgå i sociala medier att du ska vara borta under hela helgen."0 

Dan Park ska ha misshandlats i Malmö: "Glasögonen klarade sig i alla fall"

Har publicerat blodig bild på sig själv.. "Den rätta värdegrunden är mycket viktigt i Malmö har jag förstått."0 

104 ex-politiker lever på bidrag – kan få 47.000 kronor i månaden

Kan ta ut miljontals kronor fram till 65 år, enligt DN.. "De är skickliga på att skapa sys­tem som i grunden ändå är förmån­liga för dem själva."0 

Knivbeväpnad man sågs i Malmö – har skjutits av polisen

Mannen satt på en bänk med en kniv i handen.. "Vid kontroll av mannen uppstår en situation som ger upphov till att polis avfyrar sitt tjänstevapen."0 

Sidor

Vetenskap

Europas megalitgravar var familjegravar. Släktskapsbanden kunde spåras längre än tio generationer.0 

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus