Attacken i Trollhättan
Skolans övervakningskamera fångade Anton Lundin Pettersson när han gick omkring i korridorerna på skolan i Trollhättan.

Polisen: Han skyllde sina misslyckanden på invandringen

Publicerad 8 mars 2016 kl 14.44

Inrikes. Skolmördaren Anton Lundin Pettersson agerade ensam och utifrån ett rasistiskt motiv. Han hade dessutom förberett sig för att dö i samband med dådet, konstaterar polisens gärningsmannagrupp enligt Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Gärningsmannagruppen skriver i sin analys att Anton Lundin Pettersson hade planerat attentatet på skolan Kronan i Trollhättan i två veckor.

"Han väljer ut platsen, vapen, klädsel och musik. Han klipper sig, begär ledigt från praktikplatsen, gör slut på sina pengar, skriver ett avskedsbrev och lägger fram sina arbetskläder och passerkort."

Polisen konstaterar att Lundin Pettersson valde ut skolan eftersom det "där fanns en hög representation av personer med invandrarbakgrund". Han riktade in sig på personer med invandrarbakgrund, men undvek att skada kvinnor och småbarn.

Han hade nyligen fått reda på att han inte skulle få fast anställning på den arbetsplats som han praktiserat på. Skolattacken skedde den dag som skulle vara hans sista på praktikplatsen.

"Vår bedömning är att Anton kopplat egna upplevda misslyckanden till invandringen och att han vänt sin besvikelse, oro och aggressivitet mot samhället som enligt honom under en längre tid gjort felaktiga prioriteringar av människor med behov av stöd. Personer med invandrarbakgrund har blivit kollektivt medskyldiga i detta", skriver utredarna enligt Aftonbladet.

Anton Lundin Pettersson var inte politiskt engagerad men Sten Rune Timmersjö säger till Aftonbladet att skolmördaren att döma av material som påträffats på hans dator var "väldigt intresserad av andra världskriget, Hitler och Waffen-SS".

Polisen konstaterar också att Anton Lundin Pettersson hade planerat att dö i samband med dådet, något som bland annat framgår av det självmordsbrev han lämnade efter sig.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus