Attacken i Trollhättan
Skolans övervakningskamera fångade Anton Lundin Pettersson när han gick omkring i korridorerna på skolan i Trollhättan.

Polisen: Han skyllde sina misslyckanden på invandringen

Publicerad 8 mars 2016 kl 14.44

Inrikes. Skolmördaren Anton Lundin Pettersson agerade ensam och utifrån ett rasistiskt motiv. Han hade dessutom förberett sig för att dö i samband med dådet, konstaterar polisens gärningsmannagrupp enligt Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Gärningsmannagruppen skriver i sin analys att Anton Lundin Pettersson hade planerat attentatet på skolan Kronan i Trollhättan i två veckor.

"Han väljer ut platsen, vapen, klädsel och musik. Han klipper sig, begär ledigt från praktikplatsen, gör slut på sina pengar, skriver ett avskedsbrev och lägger fram sina arbetskläder och passerkort."

Polisen konstaterar att Lundin Pettersson valde ut skolan eftersom det "där fanns en hög representation av personer med invandrarbakgrund". Han riktade in sig på personer med invandrarbakgrund, men undvek att skada kvinnor och småbarn.

Han hade nyligen fått reda på att han inte skulle få fast anställning på den arbetsplats som han praktiserat på. Skolattacken skedde den dag som skulle vara hans sista på praktikplatsen.

"Vår bedömning är att Anton kopplat egna upplevda misslyckanden till invandringen och att han vänt sin besvikelse, oro och aggressivitet mot samhället som enligt honom under en längre tid gjort felaktiga prioriteringar av människor med behov av stöd. Personer med invandrarbakgrund har blivit kollektivt medskyldiga i detta", skriver utredarna enligt Aftonbladet.

Anton Lundin Pettersson var inte politiskt engagerad men Sten Rune Timmersjö säger till Aftonbladet att skolmördaren att döma av material som påträffats på hans dator var "väldigt intresserad av andra världskriget, Hitler och Waffen-SS".

Polisen konstaterar också att Anton Lundin Pettersson hade planerat att dö i samband med dådet, något som bland annat framgår av det självmordsbrev han lämnade efter sig.


Nyheter från förstasidan

NPC – nya memen som får vänstern att se rött

PK-personer utmålas som förprogrammerade floskelspridare. Twitter försöker kväsa satirkampanjen – stänger av tusentals konton.0 

Ekonominyheter

Nu kostar nybyggda lägenheter lika mycket som gamla

Nya bostadssituationen i Stockholm.. "Rimligt att anta att trenden snart syns även på andra håll i landet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Paypal-grundare kan bli Trumps ambassadör i Sverige

Miljardären Ken Howery, 42, har nominerats till posten.. "Kan innebära att vi får se ett ökat samarbete mellan länderna."0 

Feministisk teater ska lära skolbarn om "fittan"

Vrålar om det kvinnliga könsorganet och särar på benen framför skolelever.. "Det funkar jättebra att göra teater om för barn från åtta, nio år och det var något som vi kände behövdes."0 

Sidor

Vetenskap

Fyndet: Fossiler efter 700 miljoner år gamla djur. Studie bekräftar forskning som tidigare inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.0 

Svenska forskare ska testa "PK-robotar" på äldreboenden. Nya "kulturkompetenta" robotarna skyr "stereotyper".0 Plus

Kultur

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0 

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0