Attacken i Trollhättan
Skolans övervakningskamera fångade Anton Lundin Pettersson när han gick omkring i korridorerna på skolan i Trollhättan.

Polisen: Han skyllde sina misslyckanden på invandringen

Publicerad 8 mars 2016 kl 14.44

Inrikes. Skolmördaren Anton Lundin Pettersson agerade ensam och utifrån ett rasistiskt motiv. Han hade dessutom förberett sig för att dö i samband med dådet, konstaterar polisens gärningsmannagrupp enligt Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Gärningsmannagruppen skriver i sin analys att Anton Lundin Pettersson hade planerat attentatet på skolan Kronan i Trollhättan i två veckor.

"Han väljer ut platsen, vapen, klädsel och musik. Han klipper sig, begär ledigt från praktikplatsen, gör slut på sina pengar, skriver ett avskedsbrev och lägger fram sina arbetskläder och passerkort."

Polisen konstaterar att Lundin Pettersson valde ut skolan eftersom det "där fanns en hög representation av personer med invandrarbakgrund". Han riktade in sig på personer med invandrarbakgrund, men undvek att skada kvinnor och småbarn.

Han hade nyligen fått reda på att han inte skulle få fast anställning på den arbetsplats som han praktiserat på. Skolattacken skedde den dag som skulle vara hans sista på praktikplatsen.

"Vår bedömning är att Anton kopplat egna upplevda misslyckanden till invandringen och att han vänt sin besvikelse, oro och aggressivitet mot samhället som enligt honom under en längre tid gjort felaktiga prioriteringar av människor med behov av stöd. Personer med invandrarbakgrund har blivit kollektivt medskyldiga i detta", skriver utredarna enligt Aftonbladet.

Anton Lundin Pettersson var inte politiskt engagerad men Sten Rune Timmersjö säger till Aftonbladet att skolmördaren att döma av material som påträffats på hans dator var "väldigt intresserad av andra världskriget, Hitler och Waffen-SS".

Polisen konstaterar också att Anton Lundin Pettersson hade planerat att dö i samband med dådet, något som bland annat framgår av det självmordsbrev han lämnade efter sig.


Nyheter från förstasidan

Trump till Västeuropa: Nu får ni komma och hämta era IS-terrorister

Tunga beskedet när IS besegras i Syrien. "USA ber er att ta tillbaka över 800 IS-krigare som vi tillfångatagit."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus