Genrebild.

Polisen: Utländska ligor bakom hälften av alla inbrott i Sverige

Publicerad 9 oktober 2018 kl 15.07

Inrikes. Polisen går nu ut med ytterligare information om de utländska stöldligor som befinner sig i Sverige för att stjäla från svenskar. Samtidigt berättar man om flera inbrott i södra Sverige under helgen kopplade till internationella ligor, men där polisen lyckades ta fast brottslingarna.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av förra veckan varnade polisen för att utländska ligor nyligen tagit sig in i Sverige. Svenskarna uppmanades därför låsa in sina tillhörigheter.

I ytterligare en artikel på sin hemsida skriver nu polisen om en "högsäsong för internationella stöldligor".

Enligt polismyndigheten finns det tre olika så kallade gärningsmannatyper som begår inbrott i Sverige: "Kriminella ungdomar", ofta kopplade till området där inbrottet sker, missbrukare som behöver pengar till sitt missbruk samt internationella stöldligor som planerar och åker runt på stöldturnéer i landet.

"Ungefär hälften av alla inbrott som sker i Sverige beräknas internationella stöldligor ligga bakom", skriver polisen.

Den fria rörligheten inom EU gör att ligorna lätt kan ta sig in i landet.

Direkt efter polisens varning förra fredagen, slog internationella stöldligor till på två orter i södra Sverige, Åhus och Ronneby.

Men den här gången åkte tjuvarna fast.

I Åhus drabbades två villor av inbrott. Det första fullbordades utan upptäckt, men vid det andra inbrottet utlöstes villalarmet, vilket gjorde att väktare åkte till brottsplatsen. På platsen upptäckte väktaren att inbrottet fortfarande pågick och larmade därför polisen.

"När inbrottstjuven inser att denne är upptäckt startar ett flyktförsök som påbörjas med ett hopp ut genom altandörren med huvudet före genom glasrutan. Tjuven landar då i en inglasad altan varpå denne slänger sig genom ytterligare en altandörr så att även detta glas går sönder. Mycket längre än så kommer inte tjuven, för flyktförsöket tar slut där och då när polisen griper den misstänkte", berättar polisen och påpekar att den gripne tack vare teknisk undersökning kunnat knytas även till det första villainbrottet i Åhus samma kväll.

I Ronneby hade tjuvar rensat flera båtar på båtmotorer, interiör och lösa inventarier. Enligt polisen hade tjuvarna sedan samlat stöldgodset på bryggan för att hämta upp det senare. Problemet var bara att larmet på en av båtarna utlöstes, och polisen skickades till platsen.

"När patrullen närmar sig hamnen möter den en skåpbil på väg därifrån. Patrullen fattar misstankar och följer istället efter skåpbilen, vilket visar sig vara mycket klokt. Patrullen stannar fordonet och i det påträffas utrustning som är typisk för den här typen av seriebrottsstölder. Bilen stoppas, varpå personerna i bilen flyr men efter en kort jakt fångas tre personer som grips misstänks för båtinbrotten", skriver polisen på sin hemsida.

– Det är tack vare snabbt agerande och korrekta bedömningar av poliserna på plats som lett fram till gripandena av tjuvar tillhörande internationella stöldligor. Det känns extra tillfredsställande då just dessa individers brottsserier nu avbrutits och därmed förhindrat framtida inbrott, säger Göran Landvall på NOA och nationellt sakkunnig avseende bostadsinbrott, i ett uttalande.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0