Protestmusik mot vår tids elit

Publicerad 5 maj 2017 kl 00.27

Gilla artikeln på Facebook

 
Andrew Breitbart, grundare av nyhetssajten Breitbart News, hade som mantra att "politiken är nedströms från kulturen". Med detta satte han fingret på att den som kontrollerar kulturen också formar de människor som senare tar ställning i politiken. Det har betydelse om allmänheten fyller sin tid med politiskt korrekta TV-serier och intetsägande musikradio.

Om man utgår från Breitbarts mantra har dagens etablissemangskritiska rörelser ett problem, de producerar ännu inte särskilt mycket kultur. Det kan delvis förklaras med att kulturindustrin, förlag, skivbolag och andra, idag har en tydligare politisk agenda än tidigare. 1984 kunde bandet Saxon exempelvis släppa suggestiva Crusader, idag vore det osannolikt att den inte skulle tigas ihjäl eller leda till upprörda reaktioner från politiskt korrekta. Så sent som 2000 kunde Eminem i Criminal rappa "homofob? Nä, det är du som är heterofob." Mindre än 20 år senare skulle ordvalet ha skapat problem för honom.

Utvecklingen har gått fort, men bristen på etablissemangs­kritisk kultur kan inte enbart skyllas på kulturindustrin, det handlar också om brist på både producenter och konsumenter, och en överpolitiserad världsbild som underskattar kulturens betydelse. Oavsett vad man i övrigt anser om 1968-vänstern hade den inte detta problem, utan politik och kultur bildade en mäktig helhet.

Det finns lyckligtvis tecken på att situationen börjar förändras till det bättre, att kreativa människor skapar konst, litteratur och musik som inte är politiskt korrekt. Ett värdefullt exempel på detta är bandet Lilou & John. John bör vara känd för många i etablissemangskritiska kretsar då han skrivit i alternativ media, något som bland annat lett till de numera förutsägbara försöken från politiskt korrekta att sabotera hans yrkesliv. Detta tycks de lyckligtvis inte ha lyckats med.

Lilou & John beskriver sin musik som indie, en blandning av alt-rock, pop och etno-folk. Det jag själv slagits av är musikens förening av det poppiga och medryckande med det mörka och suggestiva. Låtarna är ofta trallvänliga och fastnar snabbt, men samtidigt bildar sång, text och musik en helhet med ett djup man sällan stöter på i musikradion.

Texterna är poetiska och filosofiska, ofta med en mörk och tragisk underton. Precis som verkligheten och den mänskliga erfarenheten när den inte utsatts för strömlinjeformning och banaliserats. Till helheten bidrar också det experimentella och intelligenta bildspråket. Den som spontant tänker på vredgade skinnskallar med elgitarrer när han eller hon hör frasen "musik som inte är politiskt korrekt" kommer bli förvånad vid mötet med Lilou & John, redan av bildspråket i videor och omslag.

Bandet är aktuella med sin nya skiva, Dissidentica. Det är en gedigen skapelse, man känner igen det man tycker om med bandet sedan tidigare samtidigt som man märker en utveckling. Lilous djupa, svårhärmade röst bidrar till helhetsupplevelsen, liksom de existentiella och genomtänkta texterna. De tar upp ämnen som man idag helst undviker som artist, som de tankar som kan röra sig i huvudet på en jihadistisk terrorist i låten Bataclan.

Även medryckande 9/11 tar upp människans förmåga till ondska. I The Girl from Antarctica handlar det om dåligt och självupptaget föräldraskap, i Via Dolorosa istället om omöjlig kärlek. Texterna rör sig skickligt i den smala zonen mellan det politiskt tendentiösa och det opolitiska, utan att överskida gränsen åt endera hållet. Sammantaget är det ett band och en skiva som rekommenderas. De förenar popens lättillgänglighet med ett djup och en äkthet som gör det hela till en givande upplevelse.

JOAKIM ANDERSEN

Joakim Andersen driver sedan 2005 den idéhistoriska bloggen Oskorei. Han har akademisk bakgrund med samhällsvetenskaplig inriktning och introducerar gärna utländska strömningar för en svensk publik.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.