Foto: Chris Peter NY/Flickr

Qatar - fetast i världen?

Publicerad 16 april 2012 kl 05.42

Utrikes.Det är inte Amerika som innehar den föga ärofulla titeln 'världens fetaste folk'.

Gilla artikeln på Facebook

Det lilla oljelandet Qatar med 1,6 miljoner invånare, är världens rikaste, men också kanske världens fetaste, rapporterar Daily Mail. Så mycket som varannan qatarier lider av fetma, med alla de negativa effekter på folkhälsan det har - var femte invånare lider av diabetes. Jämförelsevis beräknas var tredje amerikan vara fet och var åttonde svensk, enligt Internationella förbundet för fetmastudier.

Qatarier drabbas av diabetes tio år tidigare än vanligt, vilket i sin tur leder till hög omfattning av följdsjukdomar så som förlamning, blindhet, hjärtsjukdom osv.

Mycket snabbmat

På senare år har qatarierna fått smak för snabbmat och kedjor som Kentucky Fried Chicken och McDonald's växer som svampar ur jorden i gallerior runt om i landet, något som myndigheterna nu försöker varna folket för.

Qatars myndigheter försöker desperat att komma till rätta med problemet. Bland annat genom att genomföra informationskampanjer som uppmuntrar till hälsosamt leverne.

Maher Safi vid Qatars olympiska kommitté berättar:

-På senare tid har kommittén anordnat gratis mätning av BMI och blodsocker för allmänheten, delat ut material om sunt leverne och tagit initiativ att lära barn nya sporter i skolan, så som handboll, tennis och att cykla. 

Globalt skevt problem

Det finns andra länder med enorma fetmaproblem i ungefär samma omfattning som Qatar och siffrorna är osäkra. Papua Nya Guinea, stillahavsriket Tonga med flera öriken där omkring, Egypten med flera kan nämnas. Exakt vilket land som skulle vara det med störst problem, varierar mellan undersökningarna.

Enligt Internationella förbundet för fetmastudier är Etiopien det land med minst problem med övervikt. Å andra sidan har landet stora problem med svält. Under svälten på Afrikas Horn i somras tros tiotusentals svultit ihjäl.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

SVT:s "partsinlaga" mot KD: "Då kan ni alltså förhandla med ett främlingsfientligt parti med rötterna i nynazismen"

Nya anklagelser om partiskhet mot den skattefinansierade tv-kanalen. KD-ledaren Ebba Busch Thor förklarade att hon vill lösa Sveriges "svåra problem", fick fräckt konstaterande om "nynazism" kastat i ansiktet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

EU betalar domstol för att åtala Assad

Finansierar process vid kontroversiella ICC.. Omstridda domstolen kan anse sig behörig att åtala Syriens statsledning även utan stöd i FN.0 

Danmark tänker förbjuda utländska bidrag till moskébyggen

Regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti jobbar på en ny lag.. "Vi har varit extremt frustrerade när moskébyggen har finansierats från utlandet."0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus