Expressen inför rätta
En sammanbiten Thomas Mattsson på väg in i rättssalen.

Rättegången fortsätter mot Thomas Mattsson

Publicerad 9 februari 2017 kl 10.02

Inrikes. Tryckfrihets­rättegången mot Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Thomas Mattsson fortsätter under torsdagen. Advokaten Sargon De Basso, som företräder den 70-årige docenten, tror att rättegången avslutas idag. Rättegången är en brottmåls­rättegång och Mattsson åtalas för grovt förtal som kan ge upp till två års fängelse.

Dela artikeln

70-åringen, De Basso och hans advokater verkar segervissa innan torsdagens förhandlingar inleds. De Basso konstaterar att de citat som Expressen hängde ut 70-åringen för, och som han faktiskt skrivit, inte var skäl nog för en uthängning.

– Det är viktigt att påpeka att Expressen bara publicerat ett fåtal citat, mer eller mindre förfalskade, och om det inte beaktas har jag inte fått en rättvis rättegång, säger 70-åringen till Fria Tider innan förhandlingen.

– De har framställt det som att jag är en av dem som kommenterat mest på Avpixlat, men det är inte sant.

När parterna kallas till förhandling dröjer det någon minut innan Mattsson visar sig utanför rätts­salen. Han ser samman­biten ut och i samband med att han går in i salen uppstår tumult mellan en fotograf och en annan person.

Förhandlingen inleds med att Expressens journalist David Baas under ed förhörs som vittne. Först av Expressens egna jurister som i stort fokuserar på Baas bakgrund som journalist och hur arbetet med att kartlägga dem som Expressen hängde ut i december 2013 gick till.

Därefter tar målsägande­sidan över. Baas får en fråga om han vet vem som skrev de citat om "militära insatser" och "inbördeskrig" som felaktigt tillskrivits 70-åringen. Han svarar att han vet det, men att de personerna inte varit intressanta att namn­publicera.

De Basso pressar honom även flera gånger om han gjorde något för att ta bort de felaktiga citaten så snart han förstod att de var falska.

– Jag var inte inblandad i processen och rättelsen som följde på det, svarar han.

De Basso upprepar frågan flera gånger och undrar hur det kan komma sig att en "prisbelönt journalist" som David Baas inte anstränger sig mer för att rätta så pass grova fel i en av sina artiklar. Under förhöret konstateras även att Baas tidigare kritiserats av yrkesetiska nämnden för att vägra svara på deras frågor.

– Jag fick kritik för att de inte tyckte att jag uttryckt mig tillräckligt utförligt, säger han.

Efter en paus är det dags för Expressens journalist Christian Holmén att vittna. Även han berättar om Expressens metoder för att kartlägga människors åsikter.

– David Baas jobbade på heltid med det här materialet, berättar han och förklarar att han själv även var involverad i andra projekt.

Han berättar också om hur Expressen fick käll­materialet från vänster­extrema Research­gruppen som tidigare utgjorde en del av Afa (Antifascistisk aktion).

– Vi tittade inte enbart på politiker, folk som hade ett förtronde­uppdrag, utan vi ville ge en bild av vilka som stod för det här näthatet, säger Holmén.

Holmén har en något mer ödmjuk inställning än Baas och erkänner att det gjordes fel vid publiceringen.

– Journalistik görs av människor och det blir fel ibland, säger han.

Samtidigt tycker han att det var rätt att hänga ut den 70-årige docenten som näthatare eftersom denne är emot den stora invandringen från tredje världen.

– Han beskriver muslimer som ett hot mot majoritets­samhället, hävdar Holmén.

Såväl Baas som Holmén lyfter fram en sarkastiskt skriven kulturartikel publicerad av Fria Tider sommaren 2013. De tycker att artikeln är ett bevis för att tidningen är "rasideologisk" och det faktum att 70-åringen kommenterat den anser de bevisar att även han är det.

När det är målsägar­sidans tur att ställa frågor undrar de hur det kommer sig att Holmén svarat nästan identiskt likadant på frågorna som Baas gjorde. Frågan upprepas flera gånger och underförstått antyder man att de båda journalisterna pratat ihop sig om hur de ska svara på frågorna.

De Basso kritiserar även Holmén för att prata om kvinno­förakt och frågar om 70-åringen någonsin uttryckt sådant förakt i sina kommentarer på internet. Efter att vittnes­förhöret med Holmén avslutats gör förhandlingen uppehåll för lunch.

Efter pausen går rätten igenom Mattssons familje­förhållanden och hans inkomst för att kunna ha som underlag för en eventuell fällande dom.

– Jag tjänar drygt tre miljoner kronor per år, berättar Mattsson.

Man redogör även för de brott som Mattsson tidigare dömts för, en hastighets­överträdelse 2013 och anstiftan till vapenbrott 2015. De Basso påpekar att ytteriigare ett tryck­frihets­åtal just nu väntar mot chefredaktören.

Därefter är det dags för 70-åringens advokater att slutplädera där de argumenterar för varför Mattsson ska fällas för grovt förtal. De Basso pratar om Expressens uthängningar av personer som "vårt sista dödsstraff", vilket enligt honom är ett citat från en tidigare statsminister. Han talar även om sitt engagemang i det förtalsmål som drevs mot Expressen när tidningen hängde ut skådespelaren Mikael Persbrandt.

Han menar att det sätt Expressen hängde ut 70-åringen på, med namn, bild och adress, var i syfte att skandalisera honom. Han säger också att juryn inte ska lägga för stor vikt vid vad press­ombudsmannen (PO) eller andra medieprofiler sagt om Expressens publiceringar. Istället

– Bara för att man har kostym och kravatt är man intre fredad från straff i den här världen, säger han och syftar på Mattsson.

Mattssons advokater tycks fokusera mer på juridiken än De Basso gör när de slutpläderar.

– Det är en del brister i det sätt vår motpart fört sin talan, säger en av advokaterna.

Han försöker dessutom återigen utmåla 70-åringen som rasist genom att påpeka att han använder ordet "zigenare" när han konfronteras av Expressens reporter utanför sitt hem.

– Jag vet inte om ni lade märke till att han använde z-ordet? säger han riktad mot juryn.

Stor vikt läggs även vid att försvara PO och Pressens opinionsnämnd (PON) och det påpekas att de friat Expressens publiceringar. 70-åringens advokater har istället hävdat att PO och PON är jäviga, inte minst eftersom PO Ola Sigvardsson tidigare jobbat på såväl Expressen som Dagens Nyheter.


Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtal: Sköt med k-pist mot poliser

Efter dramat under polisjakten. Mordförsök på fyra poliser, enligt åklagaren.0 

Ekonominyheter

Guldet på högsta kursen någonsin

Fortsatt rally för den gula metallen.. Slog nytt all time high i både dollar och kronor på torsdagen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.