Regeringen skärper 3:12-reglerna

Publicerad 10 mars 2019 kl 23.51

Ekonomi. Regeringen täpper till en möjlighet till lägre skatt för företagare som sprider sitt ägande av snarlik verksamhet på flera småföretag för att få lägre kapitalvinstskatt, skriver Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Skärpningen av de impopulära 3:12-reglerna, som bara gäller fåmansbolag, görs formellt för att "minska klyftorna" men i själva verket riskerar ändringen att få motsatt effekt.

Den genomsnittlige anställde arbetaren är nämligen betydligt rikare än den genomsnittlige företagaren i Sverige. År 2010 hade den genomsnittlige företagaren 22 procent lägre livsinkomst vid pensionsålder än den som var anställd i det socialdemokratiska landet, skriver SCB i tidningen Välfärd.

Företagare förvärvsarbetar också längre än anställda – vid 69 års ålder var nästan 52 procent av företagarna kvar i arbete, jämfört med 11 procent av de anställda.

Trots Sveriges höga skatter förekommer det visserligen att svenskar blir företagare av fri vilja. Men det finns också en stor grupp som tvingas till företagande, eftersom arbetskraftskostnaderna är så höga i Sverige att det de kan bidra med inte räcker för att finansiera en anställning. Det visade forskaren Nima Sanandaji i Timbro-rapporten Nödvändighetsföretagarna 2017.

Enligt DI lättar regeringen samtidigt upp reglerna för generationsskifte i företag. Trots ett gigantiskt antal registrerade företag är det dock inte många som är lönsamma eller lever vidare över generationerna. De nya reglerna berör nämligen bara 50 företag om året, skriver DI.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Ekonomi

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Lägenhet i Malmö såldes för rekordpris

Priserna fortsätter att öka i Malmö.. Bostad såldes för första gången för över 86.000 kronor per kvadrat.0 

Sidor

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0