Folkmordet på kristna
Seyfo-monumentet i Hallunda.

Regeringen vill inte erkänna folkmord på kristna

Publicerad 28 april 2015 kl 17.13

Politik. Det har gått över fem år sedan Sveriges riksdag fattade beslut om att det folkmord på kristna som begicks i det Ottomanska riket åren 1915 och framåt ska erkännas som ett folkmord. Trots det har regeringen ännu inte rättat sig efter riksdagens beslut och officiellt erkänt folkmordet.
– Det pågår en översyn, säger utrikesminister Margot Wallströms presstalesman till Fria Tider.

Dela artikeln

Så många kristna mördades

  • Armenier: Ca 1,5 miljoner
  • Greker: 450.000 - 900.000
  • Syrianer/assyrier: 150.000 - 300.000

En grupp syrianska skolelever har samlats framför Seyfo-monumentet utanför syrisk-ortodoxa kyrkan i Stockholmsförorten Hallunda för att hedra minnet av de syrianer som mördades vid folkmordet 1915 och åren därefter. Monumentet invigdes under helgen inför hundraårsdagen sedan folkmordet på över två miljoner kristna inleddes i det dåvarande Ottomanska riket – ett folkmord utfört av ungturkar, kurder och övriga muslimska grupperingar.

Men trots ett riksdagsbeslut 2010 om att Sverige ska erkänna folkmordet har den svenska regeringen ännu inte officiellt valt att göra det. På regeringens hemsida lade man i fredags upp en skrivelse om att man just nu gör "en översyn av hur vi benämner och förhåller oss till historiska massövergrepp". "Massövergrepp" är alltså så långt som den svenska regeringen kan sträcka sig för att benämna ett av 1900-talets värsta och mest brutala folkmord.

En man som stannat till vid Seyfo-monumentet vill inte låta sig intervjuas, men säger till Fria Tider att han tycker det är konstigt att Sveriges regering inte erkänner folkmordet.

– Andra länders regeringar har erkänt, varför kan inte Sverige göra det? frågar han sig.

– Varför gör man inte det? Man vet ju att det har hänt, frågar sig en ung pojke.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var två av de partier som 2010 tog strid mot den dåvarande alliansregeringen och röstade ja till att folkmordet ska erkännas. Med en rösts marginal lyckades man vinna omröstningen och riksdagen hade därmed bifallit ett förslag som ursprungligen lagts fram av de båda kristdemokraterna Lennart Sacrédeus och Mikael Oscarsson – KD röstade förövrigt nej till sitt eget förslag och ville inte erkänna folkmordet på kristna.

Nu sitter de båda partierna tillsammans i en rödgrön minoritetsregering, trots det tvekar man över att verkställa det riksdagsbeslut man själva för över fem år sedan tog beslut om.

– Utrikesdepartementet har startat en översyn av hur vi ska beteckna den här typen av massövergrepp, sade Stefan Löfven till TT i fredags.

När Fria Tider ringer upp Löfvens presstalesman vill han inte svara på frågor, istället hänvisas vi till Margot Wallström. Hennes presstalesman Erik Boman hänvisar i sin tur till det uttalande som lagts upp på regeringens hemsida.

– Det framgår ju där av sista meningen att det pågår en översyn, säger han.

Så regeringen vill sträcka sig till att kalla det "historiska massövergrepp" när två miljoner människor mördas?
– Det står att det pågår en översyn om hur man ska benämna och förhålla sig till historiska massövergrepp.

Innan valet hette det att man skulle erkänna folkmordet, vad var det som gjorde att man svängde där? Det finns ju ett riksdagsbeslut på att folkmordet ska erkännas?
– Det här är inte en omsvängning, utan det här är att gå vidare med det här och göra den här översynen.

Men vad är det för översyn som ska göras om det finns ett riksdagsbeslut? Sveriges riksdag har fattat ett beslut, vad är det för översyn som behöver göras då?
– Det här handlar om att ta den här frågan vidare så att säga.

Det handlar inte om att man helt enkelt är rädd för att stöta sig med länder som Turkiet, arabvärlden i stort eller muslimska länder eftersom folkmordet riktade sig mot kristna?
– Nej, det handlar det inte om.

Flera andra regeringar i Europa har officiellt erkänt folkmordet på kristna i det Ottomanska riket och i Frankrike är det till och med straffbart att förneka det. Stefan Löfven och Margot Wallström får alltså se upp nästa gång de besöker Paris, det kan sluta pinsamt för den svenska regeringen.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.