Faktabladen på Dragonskolan

Rektorn: "Missförstånd i samband med medias rapportering"

Publicerad 17 april 2018 kl 11.44

Inrikes. Dragonskolan i Umeå bryter nu tystnaden efter rapporteringen om de faktablad om invandring som florerat på skolan och som ska ha anmälts till Säpo.
"Missförstånd har uppstått i samband med medias rapportering", skriver Anna Sundelin till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det var sent på fredagen som Västerbottens-Kuriren publicerade en artikel om att "rasistisk propaganda" hade hittats på Dragonskolan i form av flygblad.

Enligt lokaltidningen hade flygbladen polisanmälts och skolan hade dessutom kontaktat Säpo.

Men när Fria Tider pratade med en av eleverna som skrivit flygbladen visade det sig att det rörde sig om faktablad om Sveriges invandringspolitik, med källhänvisningar.

– Det känns väldigt oroväckande att skolan väljer att kontakta Säkerhetspolisen för att några elever har placerat ut flygblad med enbart fakta på, eleven till Fria Tider.

Rektor Anna Sundelin har hittills inte velat svara på några frågor om händelsen. I ett mejl till Fria Tider hänvisade hon under måndagen till att "missförstånd uppstått i samband med medias rapportering" och att ett förtydligande skulle publiceras på Dragonskolans hemsida inom de närmaste dagarna.

Nu har ett inlägg med rubriken "Angående de flygblad som delats ut på Dragonskolan" lagts upp på hemsidan.

"Vi vill förtydliga att inga elever är anmälda, vare sig till polis eller SÄPO. Efter önskemål från polisen har skolan meddelat polisen om flygbladen, då polisen tidigare önskat få kännedom om liknande händelser, för att de ska kunna göra en bedömning om dess innehåll är något som behöver utredas", skriver skolan.

Vidare framhålls att "Umeå Gymnasieskola vill vara en öppen plats där eleverna får kunskaper om samhället utanför skolan".

"Organisationer, myndigheter och politiska partier har möjlighet att besöka skolorna och informera via bokbord. Utifrån skolverkets direktiv har de kommunala gymnasieskolorna tagit fram en gemensam policy för externa besökare", skriver skolan:

"Följs inte ordningsreglerna kan det innebära att en organisation, myndighet eller politiskt parti avvisas och därefter nekas besöka skolan."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dansk ägarfamilj straffar Klippan för SD-succén: Flyttar planerad anläggning från kommunen

Politiskt korrekt golvjätte "gör en Brandos".. Flyttar forskning och utveckling från kommunen för att hämnas på invånarna efter valresultatet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Feministisk teater ska lära 8-åriga skolbarn om "fittan"

Vrålar om det kvinnliga könsorganet och särar på benen framför skolelever.. "Det funkar jättebra att göra teater om för barn från åtta, nio år och det var något som vi kände behövdes."0 

70-årig kvinna brutalt rånad och misshandlad med flera knytnävsslag

Förföljdes av en man efter att hon växlat pengar.. "Väl inne i trapphuset trycker han upp henne mot väggen och slår henne flera gånger med knytnävsslag."0 

Sidor

Vetenskap

Svenska forskare ska testa "PK-robotar" på äldreboenden. Nya "kulturkompetenta" robotarna skyr "stereotyper".0 Plus

Osjälviska tjänar mer och får fler barn. Själviska personer lyckas inte bättre ekonomisk, enligt ny studie.0 

Kultur

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0 

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0