Val 2018

Riksdagen nekar Egor Putilov ackreditering

Publicerad 14 juni 2018 kl 20.29

Media. Egor Putilov har nekats pressackreditering i riksdagen inför valet. Riksdagsförvaltningen hänvisar till att han ”kan komma att använda pressackrediteringen för att inhämta skyddsvärd information”, skriver Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Egor Putilov arbetade själv tidigare på riksdagen som tjänsteman för Sverigedemokraterna men är idag skribent på Samhällsnytt.

Han uppger på sajten att han fick reda på riksdagens beslut att neka honom pressackreditering via en journalist på Dagens Nyheter, som i morse bad honom om en kommentar.

– Detta är ytterst märkligt och visar på att det finns ett tätt och intimt samarbete mellan stormedierna och makten – om någon tvekade om det, säger Putilov till Samhällsnytt.

I beslutet står det:

"Riksdagsförvaltningen gör bedömningen att det finns risk att du kan komma att använda en pressackreditering för att inhämta skyddsvärd information eller för att på annat sätt försöka påverka riksdagens och Riksdagsförvaltningens säkerhetskänsliga verksamhet."

Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind uppger att beslutet kommer att överklagas.

– Det som väcker misstankar dock är att riksdagsförvaltningens beslut inte kan överklagas genom den vanliga proceduren med förvaltningsrätt. Istället måste man överklaga till en särskild överklagandenämnd som finns inom riksdagen själv. Men vi kommer att göra det i varje fall, eftersom vi måste reagera när staten tar sig för att svartlista oppositionella journalister på det här sättet, säger Dagerlind.


Nyheter från förstasidan

Kasselstrand: Youtube och Bonnier har "förklarat krig" mot yttrandefriheten

Effekten av Bonnierjättens drev mot yttrandefriheten: Demokratiska politiska partier får sina lagliga valfilmer systematiskt borttagna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Mer från Media

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0