Arkivbild.

Riksdagspartier vill se hårdare tag mot illegala

Publicerad 13 april 2017 kl 08.29

Politik. Efter terrordådet i Stockholm vill en majoritet av riksdagspartierna se hårdare tag mot illegala invandrare i landet. Det visar en rundringning från SVT Nyheter. Ett par förslag är razzior på arbetsplatser samt fotboja.

Gilla artikeln på Facebook

Just nu finns drygt 12.000 personer i Sverige som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd men ändå stannat i landet illegalt. Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov är en av dem.

Nu vill en majoritet av partierna i riksdagen se krafttag tag mot personer som vistas illegalt i Sverige.

Socialdemokraterna vill ha fler förvarsplatser för personer som ska utvisas samt fler inre utlänningskontroller, alltså kontroller av människor för att se om de har rätt att vara i landet. S vill också införa razzior mot arbetsplatser där det kan finnas illegala invandrare.

– En ytterligare sak som behövs är möjlighet till riktade arbetsplatskontroller, det vill säga möjlighet att kunna gå in på en arbetsplats utan brottsmisstanke men där man riskbaserat vet att det kan finnas illegal arbetskraft, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Moderaterna vill se "betydligt fler förvarsplatser", uppger man, samt utöka antalet inre utlänningskontroller. Partiet vill också upprätta fler återtagandeavtal med andra länder.

Kristdemokraterna säger också ja till fler förvarsplatser. Partiet vill även att personer som misstänks kunna avvika förses med elektronisk fotboja.

Sverigedemokraterna vill införa "kraftigt utökande" av inre utlänningskontroller, skriver SVT. Dessutom anser partiet att asylsökande i större utsträckning ska hållas i förvar samt att personer som fått avslag på sin ansökan ska få "ett par kvadratmeter" att röra sig på fram till dess att utvisning kan genomföras.

Även Centerpartiet och Liberalerna vill ha fler kontroller och avvisningar. De båda partierna vill lösa detta genom att ge mer resurser till polisen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är inte lika snabba med hårdare tag mot de illegala. Vänsterpartiet vill inte uttala sig närmare utan menar att "frågorna är för tidigt väckta". Miljöpartiet säger visserligen att man står bakom principen om en reglerad invandring, men att återvändandet i första hand ska ske frivilligt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus