Rod Rosenstein.

Rod Rosenstein avgår

Publicerad 9 januari 2019 kl 17.17

Utrikes. USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein, som ansvarat för den så kallade Muellerutredningen mot Donald Trump, kommer att avgå. Det rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Rosenstein har varit drivande bakom den kontroversiella Muellerutredningen, som utreder påstådda kopplingar mellan Donald Trumps presidentkampanj och Ryssland.

Utredningen, som på många sätt har lamslagit Trump, har pågått i snart två år. Trots det har inga konkreta belägg för anklagelserna mot presidenten presenterats. Ledande personer inom utredningen har senare avslöjats som Trump-hatare som redan innan presidenten valdes svor att "stoppa" honom.

Rod Rosenstein fick ansvar för utredningen när dåvarande justitieminister Jeff Sessions, som senare fick sparken av Donald Trump, förklarade sig jävig med hänvisning till att han själv varit delaktig i Trumps kampanj.

I september kom uppgifter om att Rosenstein hade erbjudit sig att göra hemlinga inspelningar med Trump som skulle användas för att få presidenten avsatt.

Sedan dess har det spridits uppgifter om att Rosenstein skulle få sparken av Trump – men nu väljer den vice justitieministern alltså uppenbarligen själv att avgå.

William Barr, som nominerats av Trump som ny justitieminister, har varit kritisk till Muellerutredningen. Om han godkänns av senaten nästa vecka blir det Barr som blir högst ansvarig för den kontroversiella utredningen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus