Rod Rosenstein.

Rod Rosenstein avgår

Publicerad 9 januari 2019 kl 17.17

Utrikes. USA:s vice justitieminister Rod Rosenstein, som ansvarat för den så kallade Muellerutredningen mot Donald Trump, kommer att avgå. Det rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Rosenstein har varit drivande bakom den kontroversiella Muellerutredningen, som utreder påstådda kopplingar mellan Donald Trumps presidentkampanj och Ryssland.

Utredningen, som på många sätt har lamslagit Trump, har pågått i snart två år. Trots det har inga konkreta belägg för anklagelserna mot presidenten presenterats. Ledande personer inom utredningen har senare avslöjats som Trump-hatare som redan innan presidenten valdes svor att "stoppa" honom.

Rod Rosenstein fick ansvar för utredningen när dåvarande justitieminister Jeff Sessions, som senare fick sparken av Donald Trump, förklarade sig jävig med hänvisning till att han själv varit delaktig i Trumps kampanj.

I september kom uppgifter om att Rosenstein hade erbjudit sig att göra hemlinga inspelningar med Trump som skulle användas för att få presidenten avsatt.

Sedan dess har det spridits uppgifter om att Rosenstein skulle få sparken av Trump – men nu väljer den vice justitieministern alltså uppenbarligen själv att avgå.

William Barr, som nominerats av Trump som ny justitieminister, har varit kritisk till Muellerutredningen. Om han godkänns av senaten nästa vecka blir det Barr som blir högst ansvarig för den kontroversiella utredningen.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus