Arkivbild.

Ruben Östlund om hur man vinner en Oscar: Gör en film om Förintelsen

Publicerad 9 mars 2018 kl 16.26

Kulturnyheter. Regissören Ruben Östlund anklagas nu för att sprida konspirationsteorier om judisk makt i Hollywood sedan han sagt att det finns ett inflytelserikt "judiskt community" som föredrar filmer om andra världskriget och Förintelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Det blev ingen Oscar för Ruben Östlund och hans film "The Square", som var nominerad till "Bästa icke engelskspråkiga film" under årets Oscarsgala.

Till DN ger Östlund en möjlig förklaring: att han inte gjorde en film om andra världskriget alternativt Förintelsen.

Enigt Östlund finns det nämligen ett "judiskt community" med "inflytande" i Hollywood.

– Det är helt enkelt många med den bakgrunden som jobbar i underhållningsbranschen i Hollywood, det är naturligt att de vill bearbeta och lyfta fram det trauma som Förintelsen innebär för dem, säger han till DN.

Östlund påpekar dock bestämt att han inte tror på någon konspiration.

Trots det anklagas han nu för just det.

"Att antyda att hans film blev snuvad på grund av judiska smakdomare är fult och historielöst", heter det i dagens Skånska Dagbladet under rubriken "Den judiska konspirationen – igen".

Även DN Kultur slår tillbaka mot den kände regissören.

"Varför Ruben Östlund plötsligt tycker att det är kaxigt eller underhållande att sprida oakademiska vanföreställningar är rätt svårt att förstå", skriver tidningens Helena Lindblad, som dock samtidigt framhäver att Hollywoods historia är "delvis synonym med judisk historia" eftersom judiska invandrare, enligt henne, i stor utsträckning har format USA:s filmhistoria.

Att judar har ett speciellt inflytande i Hollywood är något som bland andra journalisten och kulturhistorikern Neal Gabler hävdar i boken "An Empire of Their Own: How the Jews Invented Hollywood", där Gabler skriver att Hollywood en tid in på 1900-talet alltmer togs över av judar och att filmerna kom att få en psykologisk prägel av deras känslor som judiska invandrare. Boken har bland annat vunnit 1989 års "Los Angeles Times Book Prize" i historia, samt blivit dokumentär.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Öppet brev. Youtube-profilen Angry Foreigner: "Expressen talar inte för folket".0 

Vetenskap

Film visar: Buggar troligen bakom självkörande Uber-taxis dödskrasch. Offret korsade vägen med fri sikt till bilen.0 

Så kan kvinnor minska risken för demens – med 100 procent. Hundratals svenska medelålders kvinnor i banbrytande nya studien.0 Plus

Kultur

Eric Clapton ber om ursäkt för "halvrasism". "Har vi några blattar i publiken ikväll?"0 Plus