Löfven II
Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.

S-MP-C-L vill ha ännu mer invandring: Klimatkatastrofer, ensamhet och sjukdom kan bli "skyddsgrund"

Publicerad 29 januari 2019 kl 18.53

Inrikes. Enligt SR Ekot planerar S, MP, C och L att tillsammans införa ännu mer generösa regler för invandring. Partierna vill ha en ny "humanitär skyddsgrund", som bland annat ska gälla äldre personer som sitter ensamma och sjuka i hemlandet.

Gilla artikeln på Facebook

I sommar införs den nya mer generösa rätten till familjeåterförening för invandrare, i enligt med regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Men detta är bara början. Regeringskartellen har fler planer.

Framöver vill de fyra partierna också införa en ny "humanitär skyddsgrund" för personer som söker uppehållstillstånd i Sverige. Därmed skulle fler invandrare kunna få uppehållstillstånd.

Enligt Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson handlar det om de "allra mesta utsatta", sådana som ingen normal människa skulle kunna neka "trygghet" i Sverige, menar hon.

– Det skulle kunna vara att man flyr från en klimatkatastrof, vilket "övrigt skyddsbehövande" tidigare omfattade. Det kan också handla om personer som är svårt sjuka där man vet att personen kommer att dö, av kanske en hjärntumör, om några månader. Det kan vara en äldre person som inte har någon kontakt med någon över huvud taget i hemlandet och som också är väldigt sjuk, säger hon till Ekot.

Detta ska nu utredas. Men Johanna Jönsson får stöd av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), som delar uppfattningen att det vore rimligt med en ny humanitär skyddsgrund. I söndagens SVT Agenda menade Johansson att Sverige nu klarar mer invandring eftersom vi haft "det lägsta asylmottagandet på 13 år i Sverige".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0