Så navigerar djuren med stjärnhimlen som hjälp

Publicerad 25 februari 2018 kl 17.05

Vetenskap. Vissa djur som är aktiva på natten använder stjärnhimlen och Vintergatan för att orientera sig och hitta rätt. Forskare vid Lunds universitet redogör nu för vad vi vet om beteendet.

Gilla artikeln på Facebook

Att vara aktiv på natten har sina fördelar. Parasiterna är färre, detsamma gäller antalet rovdjur. Det är heller inte lika stor konkurrens om föda som när det är ljust.

För djur som migrerar eller letar mat över relativt stora områden är lägre temperatur att föredra framför dagens hetta.

Men det gäller att de kan navigera rätt i mörkret, något de gör på olika sätt. Flyttfåglar som lyfter när solen går ner använder både magnetkompass och stjärnkompass när de navigerar efter enskilda stjärnor.

Dyngbaggar använder inte enskilda ljuspunkter på himlen. Istället orienterar de sig genom natten med hjälp av ljuset från Vintergatan som kontrasterar mot det omgivande mörkret på himlen.

Andra undersökningar ger stöd för att så skilda djur som sälar, nattfjärilar och grodor på olika sätt också använder stjärnhimlen för att orientera sig nattetid.

– Djur som har kameraögon, sådana som vi människor har, kan se enskilda stjärnor. Däremot kan insekter med fasettögon sannolikt inte urskilja enskilda ljuspunkter, vi tror att de tolkar stjärnhimlen och Vintergatan som mönster av ljus, säger James Foster, biolog vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund, i ett pressmeddelande.

Han har skrivit en översiktsartikel tillsammans med kollegorna Marie Dacke, Dan-Eric Nilsson och Jochen Smolka.

– Vi vet fortfarande väldigt lite om hur nattaktiva djur upplever och tolkar ljus på natthimlen. Exempelvis har ingen hittills lyckats visa att flyttfåglar som passerar ekvatorn byter referenspunkter på himlen, säger James Foster och fortsätter:

– Jag tror att ny teknik, inte minst nya kameror, gör att vi kommer att upptäcka att många fler arter använder stjärnhimlen för att navigera när de förflyttar sig under dygnets mörkaste timmar.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Öppet brev. Youtube-profilen Angry Foreigner: "Expressen talar inte för folket".0 

Mer från Vetenskap

Så kan kvinnor minska risken för demens – med 100 procent

Hundratals svenska medelålders kvinnor i banbrytande nya studien.. Kvinnor i bra fysisk kondition löper 90 procents lägre risk för att utveckla demens i hög ålder.0 Plus

Spaniens genetiska historia unik i Europa

Skiljer sig stort från centrala och norra Europa.. Indoeuropeiska hedarna gjorde få genetiska avtryck på Iberiska halvön.0 

Äckelmagade dras till starka ledare

"Starkt samband", visar studie.. Tros bero på djupt rotad instinkt att undvika smittorisker.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Stenålderssvenskar satte huvuden på pålar. Motala-skallar analyserade av forskare.0 

Män och kvinnors hjärnor mer olika än väntat. Utvecklingen tydlig redan vid en månads ålder.0 

Kultur

Eric Clapton ber om ursäkt för "halvrasism". "Har vi några blattar i publiken ikväll?"0 Plus