Säpo varnar för att "främlingsfientliga" grupper vill förändra samhället

Publicerad 14 mars 2019 kl 09.55

Inrikes. Hotet från den våldsbejakande islamistiska miljön utgör fortsatt det största hotet mot Sverige när det gäller möjliga terrordåd. Men hotet mot demokratin består av mer än terrorattentat, påpekar nu Säkerhetspolisen, och riktar idag sökarljuset mot så kallade "främlingsfientliga" människor.

Gilla artikeln på Facebook

Islamismen utgör fortfarande det största hotet mot Sverige utifrån ett attentatsperspektiv, även om terrordåden i Europa har minskat sedan IS "kalifat" fallit sönder, meddelar Säpo idag.

"De senaste årens stora ökning av antalet personer som sympatiserar med våldsbejakande islamism i Sverige mattas troligen av, men samtidigt har Sverige fler våldsbejakande islamister än någon gång tidigare", skriver Säpo på sin hemsida.

Samtidigt utgör Ryssland det största underrättelsehotet, menar man.

– Säkerhetspolisen välkomnar den nya säkerhetsskyddslagen som börjar gälla den 1 april. Lagen ställer höga krav på myndigheter och företag när det gäller deras säkerhetsskyddsarbete. Det här är avgörande inte minst när vi nu bygger upp vårt totalförsvar, säger Säpo-chefen Klas Friberg.

Utöver dessa hot varnar också Säpo för andra grupper.

Enligt Säkerhetspolisen finns det totalt tre "extremistmiljöer" som har som mål att ändra samhällsordningen: islamister, "vit makt" och den så kallade autonoma miljön, alltså extremvänstern.

– Vi har en främlingsfientlig och radikalnationalistisk idéströmning som ökar i samhället, där vi ser att vit makt-miljön och lösare främlingsfientliga grupper närmar sig varandra. Det här är en utveckling som Säkerhetspolisen följer noga inom ramen för vårt uppdrag att förhindra brott och skydda demokratin, säger Klas Friberg.

– När man talar om hotet från extremistmiljöerna blir det lätt att fokus hamnar på attentatshotet och att hotet från den våldsbejakande islamistiska miljön därmed alltid är störst. Men hotet mot demokratin består av mer än terrorattentat. Det finns också ett mer långsiktigt hot mot demokratin från de andra två miljöerna, säger Säkerhetspolisens seniora analytiker Ahn-Za Hagström.

Säpo säger sig också vara beredda på ett "ett stort antal" IS-terrorister nu kan komma försöka återvända från Mellanöstern.

– Vi har ett nära samarbete med Polismyndigheten och vi delger uppgifter om samtliga individer som vi har kännedom om, även kvinnor och barn, som befinner sig i konfliktområden. Vi vill skapa förutsättningar för Polismyndigheten och kommuner att hantera de individer som varit i konfliktområden när, eller om, de återvänder till respektive kommun, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef för Säkerhetspolisens kontraterrorism och författningsskydd.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus