Så ska fler kvinnor få Nobelpriset – utdelarna ska "uppmuntras" nominera fler kvinnor

Publicerad 12 februari 2018 kl 11.44

Inrikes. En möjlighet att nominera flera pristagare samt en uppmuntran att nominera fler kvinnor. Det är ett par av Nobelstiftelsens förslag på hur kvinnor lättare ska kunna få Nobelpriset, rapporterar Vetenskapsradion.

Gilla artikeln på Facebook

Nu har Nobelstiftelsen och de kommittéer som står för prisutdelningen diskuterat hur kvinnor lättare ska kunna få Nobelpriset.

Bland annat föreslår man att det ska bli möjligt att nominera flera pristagare än en och att fler nomineringsinbjudningar går till kvinnor.

Förra året var alla nio pristagare inom de naturvetenskapliga ämnena män. Av de sammanlagt 900 Nobelpristagare fram till och med 2015 var 825 män, 49 kvinnor och 26 organisationer, enligt Wikipedia.

– Det visar sig att om man är tvungen att nominera en enda då blir det ofta en man. Men om man tillfrågas om att nominera tre stycken i stället är chansen att det kommer med en kvinna betydligt högre, säger Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin till Vetenskapsradion.

Dessutom ska de som nominerar uppmuntras att nominera personer inom det "underrepresenterade könet", förklarar Carl-Henrik Heldin.

Enligt honom är detta ett reellt problem som måste tas på allvar, och Nobelstiftelsen ska nu göra sitt yttersta för att tillförsäkra att inte kvinnor "missgynnas" i prisutdelningen, säger han.

Förslagen har ännu inte klubbats igenom.


Nyheter från förstasidan

"Vi vill tillbaka till hur Sverige var före massinvandringen"

Intervju: Gustav Kasselstrand. AFS-ledaren om rollen som uppstickarparti, vänsterns tynande tillvaro och kravet att utvisa en halv miljon invandrare.0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus