Så ska fler kvinnor få Nobelpriset – utdelarna ska "uppmuntras" nominera fler kvinnor

Publicerad 12 februari 2018 kl 11.44

Inrikes. En möjlighet att nominera flera pristagare samt en uppmuntran att nominera fler kvinnor. Det är ett par av Nobelstiftelsens förslag på hur kvinnor lättare ska kunna få Nobelpriset, rapporterar Vetenskapsradion.

Gilla artikeln på Facebook

Nu har Nobelstiftelsen och de kommittéer som står för prisutdelningen diskuterat hur kvinnor lättare ska kunna få Nobelpriset.

Bland annat föreslår man att det ska bli möjligt att nominera flera pristagare än en och att fler nomineringsinbjudningar går till kvinnor.

Förra året var alla nio pristagare inom de naturvetenskapliga ämnena män. Av de sammanlagt 900 Nobelpristagare fram till och med 2015 var 825 män, 49 kvinnor och 26 organisationer, enligt Wikipedia.

– Det visar sig att om man är tvungen att nominera en enda då blir det ofta en man. Men om man tillfrågas om att nominera tre stycken i stället är chansen att det kommer med en kvinna betydligt högre, säger Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin till Vetenskapsradion.

Dessutom ska de som nominerar uppmuntras att nominera personer inom det "underrepresenterade könet", förklarar Carl-Henrik Heldin.

Enligt honom är detta ett reellt problem som måste tas på allvar, och Nobelstiftelsen ska nu göra sitt yttersta för att tillförsäkra att inte kvinnor "missgynnas" i prisutdelningen, säger han.

Förslagen har ännu inte klubbats igenom.


Nyheter från förstasidan

Hanif Bali vill stoppa all flyktingmottagning

Anna Hedenmo föreslår att han kan sluta twittra. "Jag vägrar vara en filtrerad maskin som säger exakta korrekta saker."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Vetenskap

Klimatforskare "räknade fel" – studie måste rättas. Den alarmistiska studien slogs upp stort i media.0 

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0