Sarneckis besked till svenskarna: Brottsligheten på väg ner

Publicerad 6 april 2019 kl 13.31

Inrikes. Trots rånvågen mot unga och barn i Stockholm försäkrar nu kriminologen Jerzy Sarnecki i Aftonbladet att brottsligheten bland ungdomar i själva verket är på väg ner.

Gilla artikeln på Facebook

Den senaste tiden har Stockholmsområdet drabbats av en rånvåg mot barn, utförda av ungdomsgäng. Detta har väckt starka reaktioner hos människor, påpekar Aftonbladet i sin artikel.

Men tidningen lyfter sedan fram den i media så ofta citerade kriminologen Jerzy Sarnecki, som försäkrar att brottsligheten bland ungdomar egentligen är på väg ner.

Den allbekante forskarens förklaring till rånen är att gäng då och då "poppar upp" och begår brott, vilket enligt honom driver upp statistiken.

– Sett till genomsnittet är våra unga mer laglydiga än tidigare, säger han till Aftonbladet.

Sarnecki har också flera förklaringar till varför unga begår brott: spänning, gruppgemenskap, stöldgodsens ekonomiska värden, att förövarna är en sorts mobbare som gillar makt och att förnedra, men även "socioekonomiska faktorer" och uppväxt spelar in, förklarar han.

Som lösning på problemet föreslår kriminologen bland annat att föräldrar inte ska förse sina barn med "dyra saker", och att de för barnen ska förklara innebörden av "risker".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus