Riksdagsledamoten Martin Kinnunen är SD:s miljöpolitiska talesperson.

SD får alltmer politiskt korrekt klimatpolitik

Publicerad 8 augusti 2018 kl 15.26

Inrikes. Efter kritik i media har Sverigedemokraterna anpassat sin klimatpolitik. I sin årliga motion om klimatet har partiet bland annat strukit en formulering om att "ha ett öppet sinne" inför för teorin om mänskligt styrda klimatförändringar.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraterna har fått hård kritik i media för att inte visa upp en tillräckligt renlärig tro på teorin om klimatförändringar orsakade av mänskliga koldioxidutsläpp.

SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen har tidigare bland annat kritiserat SMHI för att släppa oseriösa prognoser och ägna sig åt propagandaspridning.

Enligt Expressen har SD presenterat en närmast identisk klimatmotion varje år denna mandatperiod. Men i motionen för 2017 har en formulering strukits som öppnade för kritik mot påståenden om det så kallade klimathotet.

I motionen för 2014 finns följande formulering med:

"Samtidigt noterar vi att den vetenskapliga diskussionen är levande, bland annat påpekas vid sidan av den dominerade forskningen att den globala medeltemperaturen inte ökar eller ökar mycket långsamt sedan millennieskiftet varför det finns anledning att ha ett öppet sinne när det kommer till synen på effekterna av ökad förekomst av växthusgaser i vår atmosfär."

Men tre år senare har denna passus ändrats till:

"Samtidigt noterar vi att den vetenskapliga diskussionen är levande. Trots en temperaturpuckel under 2015-2016 till följd av El Niño ser vi inte att temperaturökningarna, ungefär en tiondels grad per årtionde, har den accelererande trend som FN:s klimatpanel (IPCC) har förutspått."

Rubriken ändrades också från "klimatförändringar" till "strategi för klimatförändringar", skriver Expressen.

Enligt Martin Kinnunen är kärnan i SD:s klimatpolitik "konkreta förslag för att komma tillrätta med problemen"

– Rent allmänt har min strategi varit att fokusera mer på effektiva åtgärder än att spekulera kring forskning och effekter, säger Kinnunen till Expressen.


Nyheter från förstasidan

"Vi vill tillbaka till hur Sverige var före massinvandringen"

Intervju: Gustav Kasselstrand. AFS-ledaren om rollen som uppstickarparti, vänsterns tynande tillvaro och kravet att utvisa en halv miljon invandrare.0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus