Sverigedemokraterna
Arkivbild.

SD inleder socialkonservativt samarbete med nordiska systerpartier

Publicerad 3 augusti 2017 kl 18.53

Inrikes. Sverigedemokraterna har inlett ett nytt gruppsamarbete med likasinnade partier inom Nordiska rådet, meddelar partiet i ett pressmeddelande på torsdagen.
– Det här är helt klart ett stort steg framåt för den Socialkonservativa rörelsen i Norden, säger SD:s gruppledare i Nordiska rådet Aron Emilsson.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i den mellanstatliga samarbetsorganisationen Nordiska rådet som SD inleder ett nytt samarbete med sina systerpartier Dansk Folkeparti i Danmark och Sannfinnländarna i Finland.

Nordiska rådet är en parlamentarikerförsamling som består av 87 ledamöter som representerar de fem nordiska länderna och de tre självstyrande områdena Grönland, Färöarna och Åland. Rådsmedlemmarna kommer från ländernas olika parlament nominerade av respektive parti.

"Vi sätter stort värde på det nordiska samarbetet och vill se ett fördjupat sådant, det är därför med glädje och framtidstro som vi kan meddela att SD, DF och Sannfinländarna nu håller ett gemensamt sommarmöte den 2-4 aug för att knyta närmare kontakter och formera ett partigruppsamarbete inom Nordiska rådet", skriver SD.

– Våra partier skiljer sig lite åt, vilket går hand i hand med att våra länder skiljer sig lite åt och har sin unika prägel. Samtidigt delar vi kultur, värderingar och samhällssystem och är tillsammans fast beslutna att arbeta för att föra dessa värden och ett starkt och stabilt nordiskt samarbete vidare in i framtiden, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Aron Emilsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Nordiska rådet, ser samarbetet som en stor framgång för den socialdemokratiska politiken i Norden.

– Vi har under lång tid haft goda och konstruktiva samtal med våra parlamentarikerkolleger i våra systerpartier inom ramen för Nordiska rådet och verkat för ett närmare samarbete, så att nu ta steget och diskutera gemensamma utgångspunkter och formera en gemensam partigrupp är ett naturligt och mycket välkommet steg framåt, Nordens sak är vår, säger han.

– I detalj hur våra politiska utgångspunkter kommer att se ut och hur vi kommer att fördela poster etc. är något vi får återkomma till, men det här är helt klart ett stort steg framåt för den Socialkonservativa rörelsen i Norden.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus