Sverigedemokraterna
SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

SD: M lyfter problem "som vi talat om under väldigt lång tid"

Publicerad 22 maj 2018 kl 17.02

Inrikes. Sverigedemokraterna har anklagat Moderaterna för att sno det ena politiska förslaget efter det andra. Idag presenterade Moderaterna flera nya förslag mot hedersförtryck och moralpoliser, som SD menar att man redan lyft under väldigt lång tid utan respons från M.

Gilla artikeln på Facebook

Under måndagen presenterade Moderaterna tre nya förslag mot hedersförtryck.

Man vill dels kriminalisera så kallade moralpoliser genom ett särskilt brott, olaga frihetsbegränsning, som förbjuder tvång och otillbörliga påtryckningar som syftar till att upprätthålla heder. Brottet ska kunna ge fängelse i tre år.

Partiet vill också kartlägga förekomsten av moralpoliser samt begränsa moralpolisernas tillträde till allmänna platser genom en möjlighet att meddela tillträdesförbud för personer "som skapar otrygghet och begränsar andra personers rörelsefrihet i hederns namn".

Bakgrunden är enligt Moderaterna "utbredda problem med hedersrelaterat förtryck och våld som förekommer runtom i landet".

"År 2009 gjordes en kartläggning av Ungdomsstyrelsen där 70 000 ungdomar mellan 16-25 år uppgav att föräldrarnas kultur och religion begränsade deras val av partner", skriver partiet på sin hemsida på tisdagen och påpekar att siffran idag stigit till minst 240.000 unga, plus ett stort mörkertal, som lever under hedersförtryck.

Men det var alltså nästan 10 år sedan Ungdomsstyrelsens kartläggning släpptes. Nu kommer Moderaternas förslag, vilket fått SD att reagera.

Sverigedemokraterna svarar på förslagen med att man försökt lyfta de här problemen jättelänge, utan engagemang från Moderaterna.

– Vi välkomnar att Moderaterna nu börjat adressera de problem som vi talat om under en väldigt lång tid. Att göra det straffbart att begränsa människors frihet i hederns namn är ett välkommet förslag. Kombinera det med livstids utvisning för utlänningar så tror jag att förslaget kan accepteras i sin helhet av Sverigedemokraterna, säger partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen i ett uttalande.

Enligt SD går sådana här värderingar nämligen inte att straffa bort.

– De måste utvisas ur landet för att vi långsiktigt ska kunna se en förändring, fortsätter Marttinen.

– Livstids utvisning är också något som skulle förmå brottsoffer att finna det värt att anmäla. Annars kommer det finnas en rädsla för repressalier som gör att anmälningsbenägenheten blir låg.


Nyheter från förstasidan

Taxichaufför åtalas: Lämnade äldre dam att dö i snön

Frös ihjäl utanför sitt hus i Västernorrland. Föraren struntade i att hjälpa en äldre och sjuk kvinna fram till dörren i snöovädret i Norrland.0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0