Sverigedemokraterna

SD största parti i Skåne

Publicerad 24 mars 2017 kl 22.07

Inrikes. Sverigedemokraterna är det största partiet i Skåne. Det visar en opinionsundersökning som SVT gjort i samarbete med Novus. I Sjöbo får partiet troligen 40 procent, menar statsvetaren Anders Sannerstedt.

Gilla artikeln på Facebook

26,6 procent av skåningarna säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna vid val i dag. Det är en ökning med 9 procentenheter, om man jämför med valet 2014, då siffran var 17,6 procent. Partiet blir därmed största parti i hela Skåne, skriver SVT Nyheter.

– Det är inget onormalt, de ligger alltid före i Skåne än i övriga landet, säger Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet till SVT.

Samtidigt backar Moderaterna rejält i Skåne i jämförelse med valet 2014, då partiet hade 24,7 procent av skåningarnas röster. Nu har det minskat till 19 procent.

Däremot ökar Centerpartiet från 4,7 till 9,6 procent i Skåne.

Socialdemokraterna får 24 procent.

Allra starkast är Sverigedemokraterna i Sjöbo, spekulerar Anders Sannerstedt. Där har de nog upp emot 40 procent i dag, säger han.

Universitetsstaden Lund ska däremot vara SD:s sämsta kommun i hela Götaland. Inte heller i Malmö ska Sverigedemokraterna vara särskilt omtyckta. Men i flera andra skånska kommuner ligger de troligen över 30 procent, menar Sannerstedt.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0