Sverigedemokraterna

SD+M tar makten i skånsk kommun

Publicerad 28 februari 2017 kl 14.51

Politik. Moderaterna och Sverigedemokraterna tar över den politiska makten i Hässleholms kommun i Skåne. Detta efter att den rödgröna budgeten röstats ner.

Gilla artikeln på Facebook

På måndagen tog Moderaterna och Sverigedemokraterna över den politiska ledningen i Hässleholm från de rödgröna inklusive Centern. Detta innebär att SD kommer in i svensk politik på ett sätt partiet inte gjort innan.

– Moderaterna kommer att stödja Sverigedemokraternas önskemål om att få förste vice ordförandeposterna i kommunen, säger Pär Palmgren (M) som röstades till ordförande i kommunfullmäktige fram till valet 2018, till SVT Nyheter.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap i Lund, kallar maktskiftet i Hässleholm för en "sensation".

På riksplanet har Moderaterna och dess partiledare Anna Kinberg Batra signalerat att man är beredd att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna. Nu har det skett - på lokalnivå i Skåne.

Dock behöver SD och M fortfarande stöd från något av de andra partierna i fullmäktige för att få igenom sin politik.

SVT Nyheters inrikespolitiske reporter Pontus Mattsson ser också det som händer i Hässleholms kommunpolitik som en "unik händelse" i Sverige.

– Såvitt jag vet är det här är första gången, på det här sättet, som man röstar på varandras kandidater Moderaterna och Sverigedemokraterna emellan, säger han.

Pontus Mattsson påpekar att om han vore sverigedemokrat skulle han vara överlycklig nu, eftersom detta kan ses som en form av "islossning" för partiet.

Irene Nilsson (S), avgående ordförande i kommunfullmäktige, säger till SVT att Alliansen har "sålt sin själ" genom att aktivt rösta för att SD skulle få vice ordförandeposterna. Hon förklarar vidare att hon beklagar maktskiftet för Hässleholms kommuninvånare.

Moderaterna tilldelas ordförandeposterna både i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Hässleholm, medan Sverigedemokraterna får vice ordförandeposterna.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0