Tiggeriet
Ur reklamfilm på Youtube.

SDR: Tiggarna ska inte dela ut vår reklam

Publicerad 16 juli 2015 kl 15.46

Inrikes. Tiggare i Stockholm ska inte dela ut reklam åt Svensk Direktreklam (SDR) säger en företrädare för företaget till Fria Tider.
– Vi är en aning förbryllade över hur den uppgiften har kunnat komma ut i media, till och med på ABC i TV, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i tisdags som Sveriges Televisions lokala TV-station ABC gjorde ett TV-inslag om att tiggande romer ska få börja arbeta som reklamutdelare i Stockholm. Enligt inslaget hade "Föreningen Hem", en intresseorganisation för tiggare, tagit kontakt med SDR om ett samarbete.

Medieuppgifterna gav upphov till att oroliga röster höjdes i sociala medier om att den tungt brottsbelastade gruppen nu plötsligt skulle få tillgång till nycklar in i trappuppgångar där folk bor. Enligt två TV-inslag i SVT från 1999 och 2013 står exempelvis "zigenare", som gruppen då kallades av det statliga mediebolaget, för hela 80 procent av åldringsbrotten i Sverige.

– Beträffande åldringsbrotten så står zigenarna för 80 procent av dessa brott, påstods det i TV-inslaget där Malmöpolisen fick uttala sig.

Men stockholmarna kan andas ut. Tiggarna ska inte alls få dela ut reklam i deras trappuppgångar och på SDR är man förbryllade över uppgifterna och att SVT inte kontrollerat att de verkligen stämmer.

– Vi har inte på något sätt inlett ett samarbete, säger Torbjörn Andersson som är juridik- och miljöansvarig på SDR till Fria Tider.

– Den där uppgiften, vi är en aning förbryllade över hur den har kunnat komma ut i media, till och med på ABC i TV. Vi förstår inte riktigt det, fortsätter han.

Han säger däremot att man varit i kontakt med Föreningen Hem, men att man för dem tydliggjort att man inte anställer människor som vistas illegalt i Sverige.

– De har varit i kontakt med oss och frågat hur man gör om man vill jobba hos oss och vi har förklarat bara, säger Andersson och tillägger:

– Vi kan bara anställa enskilda individer och de ska ju då ha alla tillstånd, arbetstillstånd och uppehållstillstånd och alltihopa, självklart, precis som alla andra människor menar jag och där slutade det hela kan man väl säga.

På SVT erkänner man att man aldrig pratat med SDR inför reportaget för att få uppgifterna om att de ska börja anställa tiggare bekräftade.

– Nej, vi pratade med Sven Hovmöller som är representant från "Föreningen Hem" och sedan följde vi inte upp med att gå via Svensk Direktreklam, säger Hampus Rundberg på SVT:s nyhetsdesk till Fria Tider.

Att gå ut med den rubriken om att "tiggare erbjuds dela ut reklam", kan inte det vara lite vilseledande? Det är många som har oroats över det, bland annat då mot bakgrund av de uppgifter som SVT tidigare gått ut med om att romer står för 80 procent av åldringsbrotten i Sverige? Det gjordes i SVT Sydnytt 1999 respektive i "Veckans brott" 2013. Kan du förstå den oron?
– Det har jag svårt att stå för vad som skedde 1999 och i Veckans brott.

SVT har gått ut med de uppgifterna tidigare, och det har oroat många som tror att "nu kommer det in människor i min trappuppgång som är kriminella".
– Men jag förstår inte riktigt, kriminella och tiggare, vad det har med varandra att göra?

Majoriteten av tiggarna är ju romer.
– Och det är kriminellt att vara rom eller?

Enligt vad ni har gått ut med, inte vi, jag har inte dubbelkollat era uppgifter, begås 80 procent av åldringsbrotten i Sverige av romer. När ni då skriver en sådan artikel så är det många som blir oroade över vad som kan hända om man ger nycklar till trappuppgångar och så vidare till den här gruppen?
– Men det du ställer dig frågande till är rubrikvalet och att ett samarbete har inletts helt enkelt. Efter samtalet kommer jag att kontakta Svensk Direktreklam och göra en rättelse i denna webbtext om det är så att detta inte stämmer.

Uppdatering: Strax efter klockan sex på torsdag kväll uppdaterade SVT artikeln på sin hemsida och tog samtidigt bort det felaktiga TV-inslaget.


Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0