Sjöstedt vill slopa krav på EU-utträde – för att bekämpa "rasister"

Publicerad 8 november 2018 kl 20.45

Inrikes. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill inte längre att hans parti ska driva frågan om utträde ur EU. Det skriver han i en debattartikel i ETC. Det är viktigare att bekämpa "rasisterna" som försöker ta över EU, menar han.

Gilla artikeln på Facebook

Inför Europaparlamentsvalet har invandringskritiska partier inom EU enats för att försöka genomföra ett nationalistiskt maktskifte i den överstatliga unionen.

Andra rörelser, som Ukip i Storbritannien, har framgångsrikt drivit frågan om att helt lämna EU. 

Bland annat därför vill nu Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att hans parti lämnar kravet på ett utträde ur EU.

Han vill inte sammanblandas med "rasister".

Vänsterpartiet ska därför inte driva frågan om utträde inför EU-valet nästa år. Man ska inte heller ha kvar utträdeskravet i Vänsterpartiets partiprogram, anser han.

"Inför valet till EU-parlamentet i maj bör det vara vänsterns huvuduppgift att utmana marknadsliberalismen och pressa tillbaka rasisterna ... Vänsterpartiet är helt främmande för den inskränkta nationalism och rasism som präglade Brexitkampanjen", skriver han.

Kravet på EU-utträde ska i stället ersättas av en "slagkraftig EU-kritik", anser han. Vänsterledaren vill försöka "förändra" EU i en riktning som ligger i linje med det som hans parti står för. Enligt Sjöstedt har även andra vänsterpartier runt om i Europa valt att skrota utträdeskravet.

"Vi vet inte hur EU utvecklas framöver. Vår strategi måste utgå från den verklighet som vi befinner oss i idag. Vi måste fokusera på att formulera ett alternativ till den växande högerextremismen", säger han på etc.se.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0