Mordet i Varberg
Gården där den 65-årige mannen mördades.

Skar halsen av 65-årig man – ställs inför rätta men slipper straff

Publicerad 10 mars 2016 kl 14.37
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Två nu 14-åriga pojkar ställs inför rätta misstänkta för mordet på en 65-årig man utanför Varberg förra sommaren. Men eftersom pojkarna inte är straffmyndiga slipper de undan straff.

Gilla artikeln på Facebook

De båda pojkarna ska senare samma sommar fylla 14 år när de den 8 juni förra året rymmer från ett familjehem i Derome utanför Varberg. De tar sig på cykel till en närliggande gård där de natten till nästföljande dag krossar rutor till en entrédörr och bryter sig in i boningshuset.

Inne i huset börjar de leta efter värdesaker och slår sönder delar av inredningen. De kommer bland annat över pengar, smycken, jackor, cigaretter och mat, står det att läsa i handlingar från Åklagarkammaren i Halmstad som Fria Tider tagit del av. Pojkarna försöker dessutom stjäla en röd Subaru Forester som står parkerad utanför huset, när de misslyckas slår de istället sönder bilen.

I samband med inbrottet påträffar de husets ägare, en 65-årig man, som ligger och sover. Pojkarna går till attack mot mannen, de hugger honom i huvudet, i ryggen, i ena foten och skär halsen av honom. De kastar dessutom en stor sten på 65-åringen som därefter svårt skadad förblöder på grund av den avskurna halspulsådern.

Detalj ur åklagarens bevistalan mot de två 14-åringarna.

Pojkarna kunde ganska snabbt gripas för det bestialiska mordet. Nu ställs de inför rätta, men riskerar inte att dömas för brott eftersom de är under 15 år gamla. Istället hålls en så kallad bevistalan som syftar till att utreda vem av de båda pojkarna som gjorde vad när den 65-årige mannen mördades.

Enligt uppgifter från folkbokföringen är den ene av de båda mördarna en flyktingpojke, född i Irak, som kom till Sverige från Syrien för några år sedan. Pojken har redan hunnit få svenskt medborgarskap.

Den andra pojken har ett svenskt namn, men hans personuppgifter är sekretessbelagda när Fria Tider gör en förfrågan om honom.

– Man får upp en lång röd rand där det står; "Denna person har skydd av personuppgifter enligt 22 kap §1 offentlighets och sekretesslagen", berättar en handläggare på Skatteverket.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0