Mordet i Varberg
Gården där den 65-årige mannen mördades.

Skar halsen av 65-årig man – ställs inför rätta men slipper straff

Publicerad 10 mars 2016 kl 14.37
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Två nu 14-åriga pojkar ställs inför rätta misstänkta för mordet på en 65-årig man utanför Varberg förra sommaren. Men eftersom pojkarna inte är straffmyndiga slipper de undan straff.

Gilla artikeln på Facebook

De båda pojkarna ska senare samma sommar fylla 14 år när de den 8 juni förra året rymmer från ett familjehem i Derome utanför Varberg. De tar sig på cykel till en närliggande gård där de natten till nästföljande dag krossar rutor till en entrédörr och bryter sig in i boningshuset.

Inne i huset börjar de leta efter värdesaker och slår sönder delar av inredningen. De kommer bland annat över pengar, smycken, jackor, cigaretter och mat, står det att läsa i handlingar från Åklagarkammaren i Halmstad som Fria Tider tagit del av. Pojkarna försöker dessutom stjäla en röd Subaru Forester som står parkerad utanför huset, när de misslyckas slår de istället sönder bilen.

I samband med inbrottet påträffar de husets ägare, en 65-årig man, som ligger och sover. Pojkarna går till attack mot mannen, de hugger honom i huvudet, i ryggen, i ena foten och skär halsen av honom. De kastar dessutom en stor sten på 65-åringen som därefter svårt skadad förblöder på grund av den avskurna halspulsådern.

Detalj ur åklagarens bevistalan mot de två 14-åringarna.

Pojkarna kunde ganska snabbt gripas för det bestialiska mordet. Nu ställs de inför rätta, men riskerar inte att dömas för brott eftersom de är under 15 år gamla. Istället hålls en så kallad bevistalan som syftar till att utreda vem av de båda pojkarna som gjorde vad när den 65-årige mannen mördades.

Enligt uppgifter från folkbokföringen är den ene av de båda mördarna en flyktingpojke, född i Irak, som kom till Sverige från Syrien för några år sedan. Pojken har redan hunnit få svenskt medborgarskap.

Den andra pojken har ett svenskt namn, men hans personuppgifter är sekretessbelagda när Fria Tider gör en förfrågan om honom.

– Man får upp en lång röd rand där det står; "Denna person har skydd av personuppgifter enligt 22 kap §1 offentlighets och sekretesslagen", berättar en handläggare på Skatteverket.


Nyheter från förstasidan

Populismen nu lika stor som socialdemokratin i Europa

"Det är ett historiskt skifte vi ser." Timbros nya index nattsvart läsning för både liberaler och sossar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus