Från förundersökningsprotokollet.

Släpade människor efter bil i Malmö – döms till samhällstjänst

Publicerad 2 mars 2018 kl 12.15

Inrikes. Malmö tingsrätt har i dag dömt de invandrarmän som åtalades för de uppmärksammade bilsläpningarna i Malmö förra året. Två döms för att tillsammans ha misshandlat och försökt misshandla nio för dem okända personer genom att hålla fast dem och släpa dem efter sin bil. Ytterligare en ung invandrare döms för medhjälp till misshandel.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i slutet av förra sommaren som en ny typ av grym misshandel uppdagades i Malmö.

Gärningsmännen färdades i en stor svart personbil och tog kontakt med personer för att fråga efter vägen.

"När männen i bilen fått hjälp med anvisningar har en av passagerarna i bilen tagit i hand, men inte släppt taget, utan föraren har i stället kört iväg. Personen som hållits fast har i flera fall dragits eller släpats med bilen", skriver Malmö tingsrätt idag.

Händelserna ägde rum i Lund och Malmö mellan den 7-9 augusti.

I december åtalades två invandrare, födda 1998, för att tillsammans ha utfört en rad fall av grov misshandel, ett fall av försök till grov misshandel och ett fall av ofredande. Två andra invandrare i samma ålder åtalades för att ha deltagit vid flera av brotten.

– Jag har rubricerat gärningarna som grov misshandel. Endast i ett fall har målsäganden fått allvarligare skador men jag har ansett att gärningsmännen genom sitt agerande visat särskild hänsynslöshet och råhet samt att gärningarna varit livsfarliga, sade kammaråklagare Fredrik Jönsson i samband med åtalet.

Men tingsrättens dom blir nu lindrigare än så.

"Tingsrätten har funnit att samtliga bildragningar i vart fall resulterat i smärta i armen på personerna som dragits med. De båda männen har insett detta. Genom att de fortsatt att utföra gärningarna trots att flera personer släpats och fallit till marken, har de även insett risken för att deras handlande kunde medföra allvarliga skador hos personerna som drogs med. De har därmed gjort sig skyldiga till misshandel", skriver rätten.

– Det har varit fråga om snabba accelerationer över korta sträckor men hastigheten har ändå varit förhållandevis låg. Körningarna har därmed inte varit livsfarliga. Det har också varit korta förlopp och syftet har inte primärt varit att skada personerna. Bildragningarna ska därför bedömas som misshandel av normalgraden, säger rådmannen Christina Nilsson.

De två huvudmisstänkta som satt fram i bilen döms för misshandel och försök till misshandel.

Deras ålder har beaktats vid straffets bestämmande och straffet bestäms till skyddstillsyn med samhällstjänst 140 timmar. Om fängelse istället hade valts som påföljd skulle fängelse 6 månader ha dömts ut.

En av de två i baksätet går helt fri och den andre får villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till misshandel.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Nästan alla lever på bidrag. "Anmärkningsvärt" att folkslaget ändå anser sig ha överlägset bäst livskvalitet, enligt forskare.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Särskilda celler gör vissa modigare. Forskarnas upptäckt kan förklara skillnaden i riskbeteende.0 

Få samhällsvetenskapliga studier seriösa. Forskare upprepade studier från de mest prestigefyllda tidskrifterna.0 Plus

Kultur

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0 

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus