Småföretagare dör ofta i fattigdom

Publicerad 23 januari 2019 kl 18.09

Ekonomi. En stor del av företagarna i Sverige är äldre – och fattiga. Av de förvärvsarbetande svenskarna är bara sju procent egna företagare, men i åldrarna 65 till 74 är över 40 procent egna företagare. I praktiken handlar det ofta om fattigpensionärer, visar en genomgång från Småföretagarna.

Gilla artikeln på Facebook

Många tvingas rentav fortsätta driva sina företag för att pensionen inte räcker. Något som enligt Småföretagarna gör det mindre attraktivt att driva företag.

"Företagare satsar nämligen ofta pengar i sina verksamheter och har för lite över för att göra avsättningar till pensionen. Förhoppningen är att kunna skapa ett värde i företaget som man kan leva på i äldre dagar", skriver Småföretagarnas ordförande Peter Thörn i en analys.

LÄS ÄVEN Kvinnors löner skenar

Låga pensioner är en anledning till varför många som driver eget fortsätter att jobba långt upp i åldrarna. Siffror från Statistiska Centralbyrån visar att skillnaden är ytterst stor mellan företagares och anställdas benägenhet att arbeta vid hög ålder.

Vid 69 års ålder förvärvsarbetar fortfarande 52 procent av dem som driver egna företag, medan motsvarande andel bland anställda är bara 11 procent.

Låginkomsttagare är de vars inkomster är hälften så höga eller ännu lägre än det genomsnittliga hushållet. En stor del av företagarna finns i den gruppen.

"Faktum är att ingen annan grupp på arbetsmarknaden kommer i närheten. Bland anställda arbetare är tre procent låginkomsttagare. Lönen regleras ju i många fall genom kollektivavtal och i Sverige är det få anställda som har riktigt låg lön. Företagare däremot har ingen inkomstgaranti alls. De som driver eget kan mycket väl gå med förlust snarare än vinst. Ibland går företagarna själva i personlig konkurs när deras företag klarar sig dåligt", enligt Småföretagarna.

Bland Sveriges företagare tillhör hela elva procent gruppen låginkomsttagare. Det är alltså bland företagarna som vi finner många av Sveriges arbetande fattiga. Fler anställda än företagare har även haft möjlighet att låna sig rika genom Sveriges drygt 25 år långa prisrally på bostadsmarknaden, medan företagare kämpar med sina företag.

"För så länge som företagaren själv avstår från lön och pensionsavsättningar för att finansiera företagets utveckling kommer det slå tillbaka på samhället när småföretagarnas drömmar övergår till fattigpensionärens krassa verklighet", enligt Småföretagarna.


Ekonominyheter

Stockholms boprisras i dollar: 20 procent

Säljarna får allt mindre för pengarna.. Köpkraften per såld kvadratmeter rasar när kronan fortsätter sin resa mot botten.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Löfvens finansguru om invandringen: Kan krascha Sverige

Varnar för "allvarlig konjunkturnedgång".. Finanspolitiska rådet om att tillväxten per capita är usel två år i rad – till följd av invandringen från tredje världen.0 

Göran Persson föreslås bli ordförande för Swedbank

"Göran har en imponerande meritlista.". 70-årige S-pampen erbjuds nytt toppuppdrag efter skandalerna.0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus