Val 2018

Socialdemokraterna kvoterade in svenska barn i sin valfilm

Publicerad 11 augusti 2018 kl 08.41

Inrikes. Socialdemokraterna tog med sig utomstående svenska barn när partiet skulle spela in sin valfilm på Rågsvedsskolan i Stockholm tidigare i sommar. Egentligen finns det nämligen knappt några svenskar på skolan, uppger Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i slutet av juni som Socialdemokraterna spelade in delar av sin valfilm på Rågsvedsskolan i södra Stockholm.

I filmen ser man bland annat hur statsminister Stefan Löfven står och talar på en skolgård samtidigt som barn springer runt honom.

Flera vita barn är med i klippet, trots att skolan nästan bara består av invandrare och en överväldigande majoritet, närmare 70 procent, i Rågsved är födda i ett annat land eller har två föräldrar som är det.

En mamma som Expressen talat med menar att Socialdemokraterna inte ville använda Rågsvedsskolans barn i filmen.

– Det finns nästan inga svenska barn på skolan. Rågsvedsskolan är känd för att vara väldigt invandrartät. Det var en av fröknarna som blev upprörd också. Vi pratade om att de bara plockade svenska barn till filmen, säger hon till tidningen.

Enligt Marko Anderot, rektor på Rågsvedsskolan, är det inte ovanligt att filmer spelas in på skolan. Dock brukar skolans elever få vara med, men inte den här gången. I stället ska inhyrda skådespelare ha använts.

Socialdemokraterna försvarar sig dock med att man i förhand behövde medgivande från barnens föräldrar, och att det är särskilt viktigt när det handlar om politiska filmer. Helena Salomonsson, kommunikationschef för Socialdemokraterna, påpekar dock samtidigt i ett sms till Expressen att syftet med filmen var att "spegla den mångfald som finns i hela Sverige, snarare än att spegla sammansättningen på en specifik skola".

Moderaten Hanif Bali har uppmärksammat händelsen på sin Twitter.

– Stefan Löfven åker alltså till en förortskola och blir tvungen att ha med sig blonda statister för att ”få mångfald” Undra varför de inte kände det behovet när de spelade in scenen Löfven pratar om ungdomar och kriminalitet, säger han.


Nyheter från förstasidan

Hanif Bali vill stoppa all flyktingmottagning

Anna Hedenmo föreslår att han kan sluta twittra. "Jag vägrar vara en filtrerad maskin som säger exakta korrekta saker."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Vetenskap

Klimatforskare "räknade fel" – studie måste rättas. Den alarmistiska studien slogs upp stort i media.0 

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0