Val 2018

Socialdemokraterna kvoterade in svenska barn i sin valfilm

Publicerad 11 augusti 2018 kl 08.41

Inrikes. Socialdemokraterna tog med sig utomstående svenska barn när partiet skulle spela in sin valfilm på Rågsvedsskolan i Stockholm tidigare i sommar. Egentligen finns det nämligen knappt några svenskar på skolan, uppger Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i slutet av juni som Socialdemokraterna spelade in delar av sin valfilm på Rågsvedsskolan i södra Stockholm.

I filmen ser man bland annat hur statsminister Stefan Löfven står och talar på en skolgård samtidigt som barn springer runt honom.

Flera vita barn är med i klippet, trots att skolan nästan bara består av invandrare och en överväldigande majoritet, närmare 70 procent, i Rågsved är födda i ett annat land eller har två föräldrar som är det.

En mamma som Expressen talat med menar att Socialdemokraterna inte ville använda Rågsvedsskolans barn i filmen.

– Det finns nästan inga svenska barn på skolan. Rågsvedsskolan är känd för att vara väldigt invandrartät. Det var en av fröknarna som blev upprörd också. Vi pratade om att de bara plockade svenska barn till filmen, säger hon till tidningen.

Enligt Marko Anderot, rektor på Rågsvedsskolan, är det inte ovanligt att filmer spelas in på skolan. Dock brukar skolans elever få vara med, men inte den här gången. I stället ska inhyrda skådespelare ha använts.

Socialdemokraterna försvarar sig dock med att man i förhand behövde medgivande från barnens föräldrar, och att det är särskilt viktigt när det handlar om politiska filmer. Helena Salomonsson, kommunikationschef för Socialdemokraterna, påpekar dock samtidigt i ett sms till Expressen att syftet med filmen var att "spegla den mångfald som finns i hela Sverige, snarare än att spegla sammansättningen på en specifik skola".

Moderaten Hanif Bali har uppmärksammat händelsen på sin Twitter.

– Stefan Löfven åker alltså till en förortskola och blir tvungen att ha med sig blonda statister för att ”få mångfald” Undra varför de inte kände det behovet när de spelade in scenen Löfven pratar om ungdomar och kriminalitet, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus