Spädbarnsmammor röker allt mindre

Publicerad 17 oktober 2018 kl 09.43

Hälsa. Allt färre mammor röker när barnen är riktigt små, men pappornas rökning har inte minskat lika mycket. Det visar ny statistik om spädbarnsföräldrars rökvanor från Socialstyrelsen.

Gilla artikeln på Facebook

Av alla barn födda 2016 levde cirka 11 procent i ett hem där någon rökte när barnet var åtta månader. Det är en minskning med ungefär 8 procentenheter jämfört med 1999.

– Det är en positiv utveckling. Framför allt är det mammorna som röker mindre. För mindre än 4 procent av barnen födda 2016 rökte mamman under de första levnadsveckorna. År 1999 var den siffran 9 procent, säger Maria Öman, statistiker på Socialstyrelsen.

Kartläggningen av föräldrars rökvanor visar också att 10,4 procent av de minsta bebisarna (0-4 veckor) hade rökande pappor, vid åtta månaders ålder var andelen 9,6 procent. Andelen spädbarn med en rökande pappa har legat på ungefär samma nivå de fem senaste åren. År 1999 rökte knappt 14 procent av papporna.

Rökning bland spädbarnsföräldrar var vanligast i Södermanland, Blekinge och Skåne. I Södermanland bodde omkring 17 procent av spädbarnen i ett hem där någon rökte, i Blekinge och Skåne runt 16 respektive 15 procent.

Jämtland och Västerbotten hade lägst andel barn med rökande mammor. Endast omkring 1 procent av barnen i åldern 0-4 veckor och under 2 procent i åldern åtta månader hade mammor som rökte. Även pappornas rökning var lägst i dessa län.


Nyheter från förstasidan

Löfven: Jag ska lösa Sveriges problem

Löfven och Sjöstedt var överens om att stänga ute SD. "Sverigedemokraterna står för något helt annat än vad Sverige är."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Hälsa

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus