Arkivbild.

Språkproblem i äldreomsorgen skapar livsfara för de äldre

Publicerad 12 juni 2018 kl 20.25

Inrikes. Språkproblemen i den svenska äldreomsorgen är så allvarliga att de utgör en direkt livsfara för de äldre. Det visar en granskning som Kommunalarbetaren gjort. Eftersom det råder så stor brist på personal struntar arbetsgivaren i hur dålig svenska den anställda personalen talar.

Gilla artikeln på Facebook

Det råder så stor brist på personal i den svenska äldreomsorgen att arbetsgivarna ser mellan fingrarna och anställer personer oavsett deras bristfälliga svenska, skriver Kommunalarbetaren på tisdagen.

Men detta kan leda till direkt livsfara för de äldre.

Tidningen nämner bland annat ett fall i Nyköping där en äldre person ramlade i sin bostad och slog i huvudet. Men trots att personalen larmade hemtjänsten så kom ingen till undsättning. Detta på grund av att den anställda talade så dålig svenska.

Det var först när nattpatrullen upptäckte det inträffade som brukaren fick hjälp. Men det kunde ha slutat riktigt illa, eftersom den äldre personen använder blodförtunnande medicin.

Händelsen i Nyköping anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som i en rapport från i år konstaterar att bristen på svenskkunskaper i äldreomsorgen utgör "ett riskområde". 

Brukaren kan få fel vård, eller ingen vård alls, på grund av språkproblemen, menar Ivo.

När stiftelsen Stockholms sjukhem språktestade sin personal efter klagomål från boende och anhöriga, visade det sig att nästan hälften av dem som inte hade svenska som modersmål inte klarade språkkraven. Det handlade framför allt om undersköterskor.

Fackförbundet Kommunal är starkt kritiskt till att arbetsgivare anställer personer trots att de inte kan svenska. Det är också arbetsgivarens ansvar att redan anställda kan svenska, menar facket.

– Det finns inga som helst begränsningar på hur lite svenska man kan kunna, säger Elisabeth Antfolk, förtroendevald för fackförbundet Kommunal, till Kommunalarbetaren.


Nyheter från förstasidan

Kasselstrand: Youtube och Bonnier har "förklarat krig" mot yttrandefriheten

Effekten av Bonnierjättens drev mot yttrandefriheten: Demokratiska politiska partier får sina lagliga valfilmer systematiskt borttagna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om hur man handskas med "sociala rättvisekrigare" på svenska.0 Plus

Mer från Inrikes

Flera gripna efter dödsskjutning i Malmö

Sjukhuset spärrades av under natten.. Skjutningen ska ha kopplingar till trippelmordet tidigare i veckan.0 

"Batikhäxornas" afghanfilm hånas

"Mest osmakliga jag sett.". Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Fyrverkerier begränsas i Södertälje – till två timmar per år

All övrig användning blir förbjuden.. "Ordningsstörningar och brott som sker vid fyrverkerianvändning skapar stor oro och otrygghet bland allmänheten."0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0