Arkivbild.

Språkproblem i äldreomsorgen skapar livsfara för de äldre

Publicerad 12 juni 2018 kl 20.25

Inrikes. Språkproblemen i den svenska äldreomsorgen är så allvarliga att de utgör en direkt livsfara för de äldre. Det visar en granskning som Kommunalarbetaren gjort. Eftersom det råder så stor brist på personal struntar arbetsgivaren i hur dålig svenska den anställda personalen talar.

Gilla artikeln på Facebook

Det råder så stor brist på personal i den svenska äldreomsorgen att arbetsgivarna ser mellan fingrarna och anställer personer oavsett deras bristfälliga svenska, skriver Kommunalarbetaren på tisdagen.

Men detta kan leda till direkt livsfara för de äldre.

Tidningen nämner bland annat ett fall i Nyköping där en äldre person ramlade i sin bostad och slog i huvudet. Men trots att personalen larmade hemtjänsten så kom ingen till undsättning. Detta på grund av att den anställda talade så dålig svenska.

Det var först när nattpatrullen upptäckte det inträffade som brukaren fick hjälp. Men det kunde ha slutat riktigt illa, eftersom den äldre personen använder blodförtunnande medicin.

Händelsen i Nyköping anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som i en rapport från i år konstaterar att bristen på svenskkunskaper i äldreomsorgen utgör "ett riskområde". 

Brukaren kan få fel vård, eller ingen vård alls, på grund av språkproblemen, menar Ivo.

När stiftelsen Stockholms sjukhem språktestade sin personal efter klagomål från boende och anhöriga, visade det sig att nästan hälften av dem som inte hade svenska som modersmål inte klarade språkkraven. Det handlade framför allt om undersköterskor.

Fackförbundet Kommunal är starkt kritiskt till att arbetsgivare anställer personer trots att de inte kan svenska. Det är också arbetsgivarens ansvar att redan anställda kan svenska, menar facket.

– Det finns inga som helst begränsningar på hur lite svenska man kan kunna, säger Elisabeth Antfolk, förtroendevald för fackförbundet Kommunal, till Kommunalarbetaren.


Nyheter från förstasidan

Kritik från media när domstolen mörkar bilbrännares identitet

GT har överklagat tingsrättens sekretessbeslut. "En allmän känsla av att det skulle kunna verka olustigt räcker inte."0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Tystandet av Alex Jones kan bli ett stort bakslag. Globalisterna börjar bli nervösa, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus