Terrordåden på Sri Lanka

Sri Lanka: Terrordåden var "ett svar på Christchurch"

Publicerad 23 april 2019 kl 11.14

Utrikes. En initial utredning visar att de islamistiska terrordåden i Sri Lanka kan ha varit en vedergällning för terroristattacken på Nya Zeeland i mars, uppger Sputnik.

Gilla artikeln på Facebook

En inledande utredning om terrordåden i Sri Lanka på påskdagen menar det var ett svar på terrorattackerna mot två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland den 15 mars.

Det förklarade landets vice försvarsminister Ruwan Wijewardene inför det lankanska parlamentet på tisdagen.

– De preliminära undersökningarna har visat att det som hände i Sri Lanka var en respons på attacken mot muslimer i Christchurch. Och det var en säkerhetsbrist som ledde fram till förödelsen, sade han.

Ministern tillade att två inhemska muslimska grupper misstänks ligga bakom de brutala terrorattackerna, där över 300 människor dödades. Dåden riktades mot kyrkor och hotell.

Det var den 15 mars som den 28-årige ekoterroristen Brenton Tarrant sköt ihjäl ett 50-tal muslimer i två moskéer på Nya Zeeland.

Han livestreamade hädelsen och hade också publicerat ett 74-sidigt långt manifest där han bland annat kallar sig en "ekofascist" som kämpade för klimatet. Han ville uttryckligen hämnas alla européer som dödats i islamistiska terrordåd de senaste åren samt framkalla mer våld, för att slutligen frambringa en revolution. Han menar att vita män har kuvats och nu måste vakna upp och rädda sina länder.

Så här förklarar Tarrant sitt motiv:

"Att uppmuntra våld, vedergällning och ytterligare splittring mellan Europas folk och de inkräktare som för närvarande ockuperar europeisk mark... Att provocera mitt folks politiska fiender till handling, och att de sedan får uppleva bakslag... Att skapa en atmosfär av rädsla och förändring i vilken drastiska, kraftfulla och revolutionerande åtgärder kan inträffa."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0 

Kultur

Snubbelstenar ska minna om rasism. Stockholm får sina första stenar.0 

Arkitekter får kalkonpris för skönmålad låda. "Rosthögen" i Malmö Sveriges fulaste byggnad.0