Arkivbild.

Bakslag för Starbucks efter beslut att anställa 10.000 flyktingar i protest mot Trump

Publicerad 3 februari 2017 kl 13.16
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Cafékedjan Starbucks har mött en rejäl kritikstorm sedan man i söndags deklarerat att företaget ska anställa 10.000 flyktingar i protest mot president Donald Trumps muslimstopp.

Dela artikeln

"Det finns mer än 65 miljoner världs­medborgare som erkänns som flyktingar av FN och vi tar nu fram en plan för att anställa 10.000 av dem under en femårsperiod i de 75 länder världen över där Starbucks finns."

Så skrev Starbucks-VD:n Howard Schultz i ett uttalande i söndags. Under den amerikanska valrörelsen propagerade Schultz för Hillary Clinton och när nu Trump istället svurits in på posten sållar han sig till dem som vill bekämpa den nya regeringens politik.

Men beskedet har väckt ovanligt starka protester, rapporterar Reuters. Tusentals twitterinlägg har taggats med #BoycottStarbucks i en uppmaning att bojkotta cafékedjan. Uppmaningen har nått ut till miljoner twittrare.

De som protesterar kommer från väldigt skilda politiska läger. Afroamerikaner rasar exempelvis mot att Starbucks satsar på nyanlända invandrare istället för att göra något åt arbetslös­heten bland den svarta befolkningen. Andra anser att Starbucks borde satsa på att erbjuda jobb åt tidigare militärer istället för flyktingar, något som caféjätten talade om att göra för några år sedan.

Black Rifle Coffee Company, en liten uppstickare som grundades av Evan Hafer, en veteran från Irakkriget, passar på att dra nytta av protesterna. Han lovar nu att anställa 10.000 veteraner, rapporterar Fox News, som svar på Starbucks politiskt korrekta magplask.

Howard Schultz har svarat på kritiken med att företaget anställt tusentals veteraner de senaste åren, skriver Business Insider. Många vänster­aktivister säger också att de tänker stödja Starbucks för företagets beslut att anställa nyanlända invandrare.

Artikeln är rättad.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hysterisk konflikt om svenskfientlighet. Nu anklagar vänstern Ivar Arpi för att ha blivit nazist.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för forskning om nya platta skärmar. Svenska forskare först med ny teknologi.0 

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0