Nya sexlagen

Statlig reklamkampanj för samtyckeslagen

Publicerad 7 november 2018 kl 18.15

Inrikes. Svenska staten lanserar nu en omfattande kampanj för att informera unga om den nya samtyckeslagen, som innebär att män döms för våldtäkt om de har sex med en kvinna utan att först inhämta "uttryckligt samtycke" inför varje nytt moment av sexakten.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Brottsoffermyndigheten som har fått i uppdrag av regeringen att "öka kunskapen om den nya lagstiftningen", enligt ett pressmeddelande. 

I ett första steg genomförs en kampanj, riktad till unga i åldern 18–25 år, som går ut på att sprida information om myndighetens nya webbplats frivilligtsex.se.

Kampanjen kommer också att finnas på tåg, i tunnelbana, köpcentrum, radio och i poddar. Dessutom ska Brottsoffermyndigheten medverka på SACO Studentmässan i Älvsjö och på Dreamhack i Jönköping, världens största digitala festival. Båda arrangemangen har över 20.000 besökare.

– Vi vill vara där målgruppen finns och därför är kampanjen framförallt digital. För att få chansen att träffa och prata med unga personer om lagstiftningen medverkar vi också på två stora arrangemang, säger Monica Forsman, projektledare för kampanjen.

Tre kändisar har värvats till kampanjen: skådespelaren Ellen Bergström, musikern Oskar Linnros och dataspelaren Emil ”HeatoN” Christensen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus