Stefan Sauk: Sverige börjar likna Afrika

Publicerad 9 februari 2019 kl 15.46

Inrikes. Skådespelaren Stefan Sauk tycker att Sverige börjar få alltfler likheter med Afrika, som han nyligen besökte.

Gilla artikeln på Facebook

Det är på sin Facebook som skådespelaren Stefan Sauk drar paralleller med den politiska utvecklingen i Sverige och Afrika.

– Jag kan inte undgå att göra vissa reflektioner, inleder han sitt virala videoklipp. Det finns ju saker som tenderar till att börja likna. Ta det här med att respektera valresultat. Det brukar ju vara lite si och så med det i afrikanska stater.

– När man får fram ett valresultat blir det ett jävla liv om vem som vann och vem som ska ha makten. Också ett vanligt fenomen är att makten är viktigare än allt annat, än folk och land.

Att tillskansa sig den politiska makten i Afrika är, enligt Stefan Sauk, synonymt med att "få tag i syltburken" och vägra göra något nyttigt för pengarna, som att bygga vägar och skolor.

– Nepotismen är utbredd, påpekar han. Och den som har makt blir gärna lite despotisk. Om någon råkar ha en avvikande åsikt så sparkar man den personen, ut med den personen.

En annan sak som slog honom i Afrika var kopplingen mellan makt och brist på utbildning. Det är ingen bra kombination, säger han. Då kom han återigen att tänka på Sverige och svenska ministrar.

– Där är ju inte utbildningsnivån så hög, förklarar han och börjar sedan prata om att den nye IT-ministern Anders Ygeman har fått en "vuxenprao" i Stefan Löfvens regering.

Stefan Sauk gör jämförelsen med att han själv skulle gå in på Karolinska och börja praoa som hjärnkirurg. Lika farligt är det att sätta fel människor på politiska maktpositioner, tycks han mena.

I skrivande stund har hans Facebook-film setts över 200.000 gånger.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0