Stenålderssvenskar satte huvuden på pålar

Publicerad 14 februari 2018 kl 12.50

Vetenskap. Stenåldersmänniskor i dagens Sverige satte upp mänskliga huvuden på pålar, förmodligen av rituella skäl. Det visar nya analyser av de skallar som hittats i Kanaljorden i Motala.

Gilla artikeln på Facebook

– Majoriteten av kranierna har spår efter läkta skador i samma område på huvudet. Det verkar repetitivt och det finns skillnader mellan kvinnor och män, säger Anna Kjellström vid Stockholms universitet, som är är en av forskarna som undersökt skallarna.

Skallarna kommer från en igenvuxen sjö i Motala som grävdes ut 2009–2013. Där hittade arkeologerna bland annat rester efter minst tio människor: nio vuxna och ett nyfött barn.

Två av skallarna var fortfarande monterade på störar och minst sju har spår efter läkta skador som inte orsakats av fallolyckor. Kvinnornas skallskador fanns i bakhuvudet och på höger sida av huvudet, medan männens fanns på ovansidan eller ansiktet.

Forskarna tror dessutom att människorna efter döden förvarats eller begravts på något annat ställe och sedan transporterats till platsen där de hittades.

– Att så många av dessa individer hade läkta skador tyder på att de här människorna var speciella på något sätt, säger Anna Kjellström i ett pressmeddelande.

Det stora antalet fynd och att de är koncentrerade till ett ställe gör att forskarna tror att just de här människorna var av betydelse. Liknande fynd har inte påträffats tidigare i Europa.

Under äldre stenåldern för 8.000 till 7.500 år sedan var människorna jägare och samlare och levde i mindre grupper som följde med djuren efter årstidernas växlingar. Men det fanns platser där många grupper av människor samlades vid vissa tidpunkter under året. Platserna hade stor ceremoniell betydelse och där kunde människorna bygga mer permanenta strukturer.

– Fynden ger en mer nyanserad bild av stenåldern – det var ett komplext samhälle som visar tydliga tecken på planering och organisering, säger Anna Kjellström.

Hanteringen av mänskliga kvarlevor gör att forskarna kan ana sig till att det även under stenåldern fanns en stor religiös tankevärld.

– Att placera huvuden på pålar kan ha varit någon form av skrämseltaktik för att skrämma fiender, men vi menar att agerandet lika gärna kan ha haft en annan innebörd för forntida människor än i dag. I vilket fall måste det ha varit en anslående och spektakulär syn, säger Anna Kjellström.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Mer från Vetenskap

Män och kvinnors hjärnor mer olika än väntat

Utvecklingen tydlig redan vid en månads ålder.. Bilder från magnetröntgen kullkastar föreställningen om kön som en "social konstruktion".0 

Aphjärnor modell för framtida AI

Ny banbrytande studie.. Kan också användas för behandlingar av hjärnsjukdomar.0 

Sidor

Vetenskap

Mysteriet löst: Så utplånades aztekerna. Slog ut 15 miljoner människor på fem år.0 

Professor: Teknikprylar planeras gå sönder. "Planerat åldrande" inget ovanligt.0 

Kultur