Krisen i Svenska Akademien
Svenska Akademiens lokaler i Börshuset i Stockholm.

Östergren, Englund och Espmark lämnar Svenska Akademien

Publicerad 6 april 2018 kl 13.30

Kulturnyheter. Författarna Klas Östergren och Kjell Espmark lämnar Svenska Akademin. Det meddelar de på fredagen, rapporterar DN och SvD. Avhoppen kommer efter en utredning om Akademiens relation till "Kulturprofilen". Enligt avhopparna lider verksamheten av allvarliga problem.

Gilla artikeln på Facebook

Idag offentliggjordes först att författaren Klas Östergren lämnar Svenska Akademien.

Därefter meddelade även Kjell Espmark, som varit ledamot sedan 1981, att han också hoppar av. I samband med avhoppen riktar de häftig kritik mot Akademien.

"Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet – då kan jag inte längre delta i arbetet", skriver Espmark till DN.

Någon mer utförlig kommentar ges dock inte, på grund av den tystnadsplikt som råder.

– Jag får inte berätta vad som har hänt eftersom jag är bunden av det tystnadslöfte som jag avlade vid inträdet i Akademien, förklarar Kjell Espmark för TT.

"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak", skriver Klas Östergren till Svenska Dagbladet.

Från Svenska Akademiens håll säger man att man inte har någon kommentar alls.

Formellt sett är det dock omöjligt att lämna Akademien, vilket i praktiken innebär att de båda avhopparna helt enkelt kommer låta bli att medverka i den fortsatta verksamheten.

Enligt Lisa Irenius, SvD:s kulturchef, är avhoppen troligen ett resultat av den utredning som tillsattes i december för att utreda samtliga ledamöters relationer till den så kallade Kulturprofilen som anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp i samband med #Metoo. Denna utredning ska nu vara klar och ha lagts fram för Akademien.

DN:s kulturchef Björn Wiman anser att avhoppen är en "katastrof" för Svenska Akademien och att Akademien kommer få mycket svårt att upprätthålla något slags anseende efter detta.

Senare på fredagen har även Peter Englund meddelat att han hoppar av Svenska Akademien, enligt ett brev till Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretagare dör ofta i fattigdom

Överrepresenterade i gruppen fattigpensionärer.. De har sällan råd att ta ut lön och tvingas ofta jobba tills de dör.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur