Krisen i Svenska Akademien
Svenska Akademiens lokaler i Börshuset i Stockholm.

Östergren, Englund och Espmark lämnar Svenska Akademien

Publicerad 6 april 2018 kl 13.30

Kulturnyheter. Författarna Klas Östergren och Kjell Espmark lämnar Svenska Akademin. Det meddelar de på fredagen, rapporterar DN och SvD. Avhoppen kommer efter en utredning om Akademiens relation till "Kulturprofilen". Enligt avhopparna lider verksamheten av allvarliga problem.

Gilla artikeln på Facebook

Idag offentliggjordes först att författaren Klas Östergren lämnar Svenska Akademien.

Därefter meddelade även Kjell Espmark, som varit ledamot sedan 1981, att han också hoppar av. I samband med avhoppen riktar de häftig kritik mot Akademien.

"Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet – då kan jag inte längre delta i arbetet", skriver Espmark till DN.

Någon mer utförlig kommentar ges dock inte, på grund av den tystnadsplikt som råder.

– Jag får inte berätta vad som har hänt eftersom jag är bunden av det tystnadslöfte som jag avlade vid inträdet i Akademien, förklarar Kjell Espmark för TT.

"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak", skriver Klas Östergren till Svenska Dagbladet.

Från Svenska Akademiens håll säger man att man inte har någon kommentar alls.

Formellt sett är det dock omöjligt att lämna Akademien, vilket i praktiken innebär att de båda avhopparna helt enkelt kommer låta bli att medverka i den fortsatta verksamheten.

Enligt Lisa Irenius, SvD:s kulturchef, är avhoppen troligen ett resultat av den utredning som tillsattes i december för att utreda samtliga ledamöters relationer till den så kallade Kulturprofilen som anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp i samband med #Metoo. Denna utredning ska nu vara klar och ha lagts fram för Akademien.

DN:s kulturchef Björn Wiman anser att avhoppen är en "katastrof" för Svenska Akademien och att Akademien kommer få mycket svårt att upprätthålla något slags anseende efter detta.

Senare på fredagen har även Peter Englund meddelat att han hoppar av Svenska Akademien, enligt ett brev till Aftonbladet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Pat Buchanan. Därför gråter västerländsk media blod efter mötet i Helsingfors.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris"

"Är det feminism så är det gymnasialt.". Tror inte att någon författare med självbevarelsedrift kommer att ta emot priset0 

Frankrikes VM-lag klassas som afrikanskt

Hyllas för sin mångfald.. 23 av 34 spelare kommer från Afrika.0 Plus

Här chockar 13-åringen amerikanska Idoljuryn

"Americas Got Talent" gjorde skäl för namnet.. Hör 13-åriga Courtney Hadwin sjunga nästan precis som Janis Joplin.0 

Vänsteraktivister försöker stoppa visning av "rasistisk" klassiker

Brittiska soldater i kamp mot vildar i berömda storfilmen.. Men filmen har "rasistiska undertoner" och innebär ett hot mot mångfalden, enligt kritiker.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Här upptäcker svenskarna bisarra nya djurarter – på 5.000 meters djup. Undersökte okända områden djuphavsexpedition.0 Plus