Storbråk när Expo angriper liberaler

Publicerad 24 juni 2018 kl 08.13

Media. Vänsterextrema Expo anklagar i en artikel personer knutna till sajten Ledarsidorna för att sprida "nazisternas mordfantasier". Det något otippade draget har lett till hätska reaktioner.

Gilla artikeln på Facebook

Nätmemen om "Finspångs­rätte­gångarna" har skapats av organisa­tionen Nordisk alternativ­höger och går ut på att svenska lands­förrädare i framtiden ska ställas inför rätta i Finspång.

Expo:s vd Daniel Poohl skriver i en artikel att memen – trots att det rör sig om "nazistpropaganda om en blodig hämnd mot politiska motståndare" – även sprids av sådana som Erik van de Heeg, skribent på Ledarsidorna.

Ledarsidorna är en opinionssajt som drivs av S-profilen Johan Westerholm. På sajten tillåts olika liberaler skriva kritiskt om den svenska invandringspolitiken.

Enligt Poohl har även Westerholm själv "gillat" en Finspångsmem på Facebook. Bilden ska också ha delats av Medborgerlig samlings lokalavdelning i Järfälla.

"Så flyter den mest vulgära formen av nazistpropapganda in i de sfärer där de nya 'invandringskritikerna' håller till", konstaterar Daniel Poohl.

I Expo-artikeln nämns även Erik van der Heegs hustru Ann Heberlein, den moderate riksdagskandidaten Henrik Sundström samt terrorexperten Magnus Norell, som alla skriver för Ledarsidorna.

"Ledarsidorna har en form av samarbete med komikern och debattören Aron Flam, som annars gör stora poänger om antisemitismens utbredning", skriver Daniel Poohl.

Det har tidigare varit ovanligt för Expo att attackera liberaler. Den vänsterextrema stiftelsen är beroende av sina statliga bidrag och brukar akta sig för att göra sig ovän med personer som har kopplingar till etablissemanget.

I ett rasande svar på Daniel Poohls artikel kallar Johan Westerholm Expo för "autonom våldshetsande vänster. Om än i statligt finansierad finkostym."

Han skriver att Expo är under stark press eftersom deras bidrag kan hotas efter riksdagsvalet i höst.

"En regering som står under inflytande av Sverigedemokraterna kommer sannolikt inte nöja sig med att minska statsbidragen till delar av civilsamhället. Det är ett rimligt antagande att Expo är en av de organisationer som helt enkelt kommer dö svältdöden. Att nästa mandatperiod kommer innebära att en regering finner mekanismer som innebär att Poohl och hans kollegor helt stängs ute från skattemedel är inte ett orimligt scenario", konstaterar Westerholm.

Aron Flam skriver på Twitter att han misstänker att Expo "numera bara är en kamporganisation för vänstern bemannad av gamla AFA-aktivister". Han anklagar också kritiker på vänsterkanten för att vara antisemiter.


Nyheter från förstasidan

Youtube raderar Alternativ för Sveriges kanal – permanent

Partiet anklagas av Youtube för "hets mot folkgrupp". Gustav Kasselstrand: "Det politiskt korrekta etablissemanget gör allt i sin makt för att sätta käppar i hjulen för oss."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersens tankar inför valet. Hög tid inse att politikerna bara bryr sig om sig själva och sina importerade vänner.0 Plus

Mer från Media

PK-konflikten: Var det Frankrike eller Afrika som vann?

"Det är att falla in i rasismens fälla.". Expressen-profil kritisk till att svenska landslaget "påminde om ett gäng klonade Kalles Kaviar-pojkar".0 

Vänstertidningen ETC mot konkurs

Ska återbetala 8 miljoner skattekronor senast 31 augusti.. Nu samlar ägaren in pengar för att rädda verksamheten.0 

Sidor

Vetenskap

Sömnstörningar ger ökad risk för demens. Även ovanligt lång sömn är kopplat till kraftig riskökning.0 

Här upptäcker svenskarna bisarra nya djurarter – på 5.000 meters djup. Undersökte okända områden djuphavsexpedition.0 Plus

Kultur

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris". "Är det feminism så är det gymnasialt."0