Tommy Eriksson.

Stureplansmördaren kan bli fri om två år

Publicerad 7 november 2018 kl 08.02

Lag & Rätt. Massmördaren Tommy Zethraeus, som är dömd för de så kallade Stureplansmorden, får sitt fängelsestraff tidssbestämt av Örebro tingsrätt. Det innebär att han kan vara på fri fot igen år 2020 – tack vare av systemet med två tredjedelsfrigivning.

Gilla artikeln på Facebook

Örebro tingsrätts sammantagna bedömning är att det inte längre "föreligger någon konkret och beaktansvärd risk" för att ZeEriksson thraeus återfaller i allvarlig brottslighet.

"Detta tillsammans med god skötsamhet och att han medverkat till att främja sin anpassning i samhället i kombination med den långa tid han avtjänat utgör skälen till att tingsrätten beslutat om att omvandla hans straff till fängelse i 39 år", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Eftersom Sverige tillämpar automatisk så kallad två tredjedelsfrigivning innebär beslutet att Tommy Zethraeus kan friges om två år, efter att ha avtjänat 26 år i fängelset. Det kontroversiella svenska systemet ser till att alla fängelsedömda alltid bara behöver avtjäna två tredjedelar av det straff de dömts till.

Det var på natten den 4 december 1994 som Tommy Zethraeus sköt med ett automatvapen mot entrén till klubben Sturecompagniet på Stureplan i Stockholm, vilket ledde till att fyra personer miste livet och flera andra skadades allvarligt. 

Svea hovrätt dömde Tommy Zethraeus den 6 september 1995 för mord i fyra fall, försök till mord i fem fall och ett fall av rån. Senare har Tommy Zethraeus under sin fängelsevistelse dömts för såväl omfattande som grov brottslighet.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0