Tommy Eriksson.

Stureplansmördaren kan bli fri om två år

Publicerad 7 november 2018 kl 08.02

Lag & Rätt. Massmördaren Tommy Zethraeus, som är dömd för de så kallade Stureplansmorden, får sitt fängelsestraff tidssbestämt av Örebro tingsrätt. Det innebär att han kan vara på fri fot igen år 2020 – tack vare av systemet med två tredjedelsfrigivning.

Gilla artikeln på Facebook

Örebro tingsrätts sammantagna bedömning är att det inte längre "föreligger någon konkret och beaktansvärd risk" för att Zethraeus återfaller i allvarlig brottslighet.

"Detta tillsammans med god skötsamhet och att han medverkat till att främja sin anpassning i samhället i kombination med den långa tid han avtjänat utgör skälen till att tingsrätten beslutat om att omvandla hans straff till fängelse i 39 år", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Eftersom Sverige tillämpar automatisk så kallad två tredjedelsfrigivning innebär beslutet att Tommy Zethraeus kan friges om två år, efter att ha avtjänat 26 år i fängelset. Det kontroversiella svenska systemet ser till att alla fängelsedömda alltid bara behöver avtjäna två tredjedelar av det straff de dömts till.

Det var på natten den 4 december 1994 som Tommy Eriksson sköt med ett automatvapen mot entrén till klubben Sturecompagniet på Stureplan i Stockholm, vilket ledde till att fyra personer miste livet och flera andra skadades allvarligt. 

Svea hovrätt dömde Tommy Eriksson den 6 september 1995 för mord i fyra fall, försök till mord i fem fall och ett fall av rån. Senare har Tommy Eriksson under sin fängelsevistelse dömts för såväl omfattande som grov brottslighet.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Lag & Rätt

Åklagare spred SD-kritik – och åtalade SD-politiker

Delade film som jämställer SD med nazister.. "Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll."0 

Skåning skrev "försvarstal för judarna" – döms

"Motsvarar fängelse två månader.". 57-åringen reagerade när imam kallade judar "apornas och svinens avkommor".0 

Sidor

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0