Foto: Habo/Flickr/Cc-By

Svårt för danskar besöka Mellanöstern

Publicerad 24 mars 2012 kl 06.53

Utrikes.För danskar som bär ett antal vanliga danska namn är det i närmaste omöjligt att resa till länder i Mellanöstern efter uppståndelsen med Muhammedkarikatyrerna. Det fick ett danskt födelsedagsbarn erfara när han nekades inresa till Libanon nyligen.

Gilla artikeln på Facebook

Tanken var att Poul Erik Poulsen skulle till Beirut i Libanon för att fira sin 60-årsdag med sin fru och några vänner som hade flyttat till huvudstaden, men när han lämnade planet och kom till passkontrollen fördes han bort till ett anslutande rum.

- Där fanns 5 personer och det enda de sa var att jag inte fick resa in i landet, säger Poul Erik Poulsen till Jyllands-Posten.

20 minuter senare satt han på ett plan bort från Libanon medan hans fru fick stanna i landet utan att få följa med sin man tillbaka.

- Det är inte särskilt roligt att stå där med två resväskor och föras tillbaka ut till planet, medan min fru fick stanna, säger han.

Anledningen är att han hade samma namn som en av de tolv tecknare som fick sina bilder av Muhammed publicerade i Jyllands-Posten 2005.

Tecknaren Poul Erik Poulsen, som gjorde en av de tolv karikatyrerna, var inte medveten om att danskar med samma namn inte längre tillåts besöka länder i Mellanöstern.

- Jag har fått höra att jag och de andra elva tecknarna inte kan resa till Mellanöstern, men jag har aldrig hört talas om något sådant här, säger tecknaren idag.

Den nyblivne 60-åringen Poul Erik Poulsen fick fira födelsedagen i Danmark med sina döttrar, medan han var i kontakt med sin fru på telefon. Inte heller andra danskar som delar namn med Poul Erik Poulsen, Kurt Westergaard eller någon av de andra tio karikatyrtecknarna har stora möjligheter att resa till ett land i Mellanöstern.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

Här kastar vänstern milkshake på Farage

Gärningsmannen skryter om attacken.. "Det är en rätt att protestera mot människor som honom."0 

Salvini: Att stoppa invandringen är inte extremism – det är sunt förnuft

Kallade EU:s ledare för förrädare.. "Extremisterna är de som styrt Europa i 20 år i form av otrygghet och fattigdom."0 

Majoritet européer tror att EU kollapsar inom 20 år

Ny undersökning i 14 EU-länder.. Svenskarna ett av få folk där en majoritet inte tror på sönderfallet.0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus