Svensk media skrev mer om Trump än om Löfven och Kristersson tillsammans

Publicerad 30 december 2018 kl 15.00

Media. Medierapporteringen i Sverige har under 2018 påverkats av Donald Trump och intresset för presidenten överskuggar allt annat. Trots att det har varit valår i Sverige har de svenska medierna skrivit mer om Trump än om Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) tillsammans.

Gilla artikeln på Facebook

Det är en medieanalys från Retriever som skildrar de svenska mediernas närmast absurda intresse för den amerikanske presidenten. Trump förekom i över 165.000 artiklar och inslag under året.

– Han skapar konflikter, uttrycker sig på ett sätt som politiker sällan gör och förmedlar sina åsikter på Twitter, ofta i stundens hetta. Allt med honom är anmärkningsvärt. Han vet precis hur han ska göra för att skapa rubriker och uppmärksamhet och lyckas väldigt bra med det, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever, i ett pressmeddelande.

På andra plats kommer Sveriges statsminister Stefan Löfven, men långt efter med 90.157 omnämningar.

På tredje plats hamnar Ulf Kristersson (48 708), sedan Annie Lööf (39.953), Jimmie Åkesson (34.501) och Vladimir Putin (32.744).

Inte ens tillsammans lyckas alltså Löfven och Kristersson slå Trump.

Även förra året var Donald Trump den mest omskrivna personen i svenska redaktionella medier. Trots att det i år skrivs drygt 60.000 artiklar färre om honom, är Trump fortfarande ohotad etta. På andra plats, med drygt hälften så stort genomslag, kommer Stefan Löfven. I jämförelse med 2017 har det publicerats 5.500 fler artiklar och inslag om statsministern under det här året.

– Det är väldigt överraskande att Stefan Löfven inte har synts mer i media. Vi brukar se betydligt större ökningar för partiledarna, och särskilt för statsministern, under valåret. De tidigare två valåren har ökningen motsvarat drygt 20 procent, i år ökar statsministerns uppmärksamhet med knappt sju procent, säger Ioanna Lokebratt.

Det svenska valet har präglat den svenska medierapporteringen under året. Det syns tydligt då Ulf Kristersson, Annie Lööf och Jimmie Åkesson har höga placeringar på listan och uppmärksamheten i media kring dem har ökat markant från förra året.

– Det är en betydligt jämnare spridning mellan de största partiernas ledare än tidigare år, vilket delvis förklaras av den pågående regeringsbildningen. Men även under hela valrörelsen fick de övriga partiledarna betydligt mer uppmärksamhet än tidigare valår. Stefan Löfven är den partiledare vars uppmärksamhet har ökat minst, säger Ioanna Lokebratt.


Nyheter från förstasidan

Gula västarna: Vi kommer aldrig sluta demonstrera

Macron hotar porta proteströrelsen från Champs-Élysées. "De kan vidta vilka säkerhetsåtgärder som helst, människor är bestämda."0 

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus