Migrationsminister Heléne Fritzon (S).

Sverige kräver att alla EU-länder ska dela ut permanenta uppehållstillstånd

Publicerad 21 oktober 2017 kl 17.05

Inrikes. Förhandlingarna om hur den gemensamma asylpolitiken i EU ska se ut pågår fortfarande. Sveriges regering försöker påverka förhandlingarna så att alla EU-länder tvingas dela ut permanenta uppehållstillstånd till hundratusentals asylsökare. Men det vill övriga länder inte gå med på.

Dela artikeln

Just nu förhandlar de olika länderna i EU om hur den framtida asylpolitiken ska se ut.

Enligt migrationsminister Heléne Fritzon (S) kan Sverige inte ha en asylpolitik som skiljer sig väsentligt från EU:s kommande politik. Det säger hon i Ekots lördagsintervju i dag.

Därför försöker den svenska regeringen påverka de andra EU-länderna så att de ska gå med på att dela ut permanenta uppehållstillstånd till asylsökare som kommer till Europa.

– Den svenska ståndpunkten och ingången i förhandlingarna är permanenta uppehållstillstånd.  Men när jag lyssnar till dom andra medlemsstaterna så hör jag inte så många säga det, säger Heléne Fritzon till Ekot.

Sverige vill alltså att uppehållstillstånden ska bli permanenta – i hela EU.

Men samtidigt som Heléne Fritzon försöker trycka på för en generös asylpolitik ute i EU tillämpar Sverige självt, sedan förra året, en restriktiv och tillfällig asyllag som gäller i tre år.

Den tillfälliga lagen innebär att Sverige har lagt sig på en miniminivå i asylinvandring med begränsad anhöriginvandring och att man delar ut tillfälliga uppehållstillstånd till asylsökare. Fritzon säger till och med att hon kan tänka sig att förlänga den tillfälliga lagen i Sverige efter 2019, något som bland annat Moderaterna förespråkar. Heléne Fritzon vill dock invänta förhandlingarna i EU, som hon menar är väldigt viktiga.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Ekonominyheter

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.