Sveriges fortsatta linje: Alla EU-länder ska tvingas ta emot asylsökare

Publicerad 7 december 2018 kl 11.04

Utrikes. När EU:s migrationsministrar möttes på torsdagen misslyckades de ännu en gång med att enas om en gemensam asylpolitik. Nu är tiden på väg att rinna ut, uppger SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat Sverige vill nå en asyluppgörelse inom EU innan Europaparlamentsvalet nästa år. Efter det vet man nämligen inte hur den politiska fördelningen i parlamentet kommer se ut.

Men processen går inte så bra.

Under torsdagen misslyckades EU-ländernas migrationsministrar på nytt med att komma överens.

– Det är bara veckor som står till förfogande om man vill få ett beslut innan parlamentsvalet, säger Sveriges migrationsminister Helene Fritzon (S) till Ekot.

Den stora frågan är hur invandrarna ska fördelas över unionen.

Den svenska regeringen och statsminister Stefan Löfven har kämpat för att samtliga EU-länder ska tvingas ta emot asylsökare. "Ett solidariskt åtagande", menar man att det handlar om.

Andra länder är av en helt annan hållning.

EU:s ordförandeland Österrike säger blankt nej till tvingande regler och har valt att inte driva vidare Sveriges önskemål.

Läget är så problematisk att EU-kommissionen har föreslagit att frågan om omfördelning ska skjutas på framtiden. Men inte heller det verkar fungera, eftersom en del länder kräver enighet i alla frågor.

Sverige är villiga att gå med på EU-kommissionens kompromiss, men bara om samtliga medlemsländer går med att fortsätta förhandlingarna om att alla länder ska tvingas fylla sina länder med ännu fler utomeuropeiska invandrare.

Enligt Ekot är EU:s toppmöte nästa vecka avgörande. Där måste ett beslut fattas om hur länderna nu ska gå vidare med frågan.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0